Dr. Emel ADAMIS
Yeni yıl gerçekten yeni mi?
Yeni yıl ya da yılbaşı ne demek? Ne anlam ifade ediyor? Sözlük anlamına bakarsak, Vikipedi’nin tanımına göre Yılbaşı, “Herhangi bir takvime göre içinde bulunulan yılın bitimi ve yeni yılın başlangıcı” olarak tanımlanmaktadır. Dünyada en yaygın kullanılan takvim olan Gregoryen takvimini kullanan ülkelerde 31 Aralık'ı 1 Ocak'a bağlayan gece, yılbaşı gecesi veya yılbaşı akşamı olarak adlandırılır. Gregoryen takvim ya da Miladi takvim, Jülyen takviminin (Julius Caesar tarafından M.Ö. 46 yılında kabul edilen ve batı dünyasında 16. yüzyıla kadar kullanılan takvim) yerine Papa XIII. Gregory tarafından yaptırılan takvimdir. Milad'ı tarih başlangıcı ve dünyanın güneş etrafındaki dönüş süresi olan 365 gün 6 saatlik zamanı "1 yıl" olarak kabul eder. Dünyada en yaygın olarak kullanılan takvimdir. Aralarında Türkiye'nin de olduğu çoğu ülke tarafından kullanılan bu takvim, senede 10.8 saniye hata oranıyla en güvenilir ve hassas takvim olarak kabul edilir. Bizler de bu takvime göre bu gece yeni bir yıla giriyor olmanın heyecanı içerisinde olacağız öyleyse.
Yukarıdaki sözlük anlamına göre, içinde bulunduğumuz koskoca bir yıl geride kalıyor ve yepyeni bir yıla mı giriyoruz gerçekten? Kağıt üstünde evet. Tam da böyle oluyor. Takvimdeki yapraklar bitti. Fakat “yeni yıl” bizim için ne demek? Yılı geçtim her şeyden önce “yeni” ne demek? 365 gün ve 6 saatte yaşanan ve/ya yaşatılan onca şey yıl ile beraber artık eski mi oluyor yani? Bir yanda acılar, hüzünler, ölümler, gözyaşları diğer yanda sevinçler, heyecanlar, aşklar, kalp çarpıntıları. Yeni dediğimiz bir yıl önceki yılın içinde barındırdıklarını da silip süpürüyor mu? Her şeyi temize mi çekiyoruz? Ertesi gün tüm izler silinecek mi? Gıpgıcır özenle hazırlanmış havalı ajandalar, rengârenk masa ve duvar takvimlerimiz de hazır zaten ilk yaprağının koparılmasını bekliyor değil mi? Ama durun, adettendir her yeni yıl için bir şeyler temenni etmek gerek. Uzak ya da yakın hayal de olsa dileklerde bulunmak gerek. Pardon ama önceki yıllardaki dileklerimize ne oldu? Her defasında başka bir ümitle olmayanları yeniden mi dileyeceğiz veya olmayanları çöp kutusuna atıp biz de yılın adı gibi sıfırdan “yeni” dileklerde mi bulunacağız? Oysa sadece dilemiştik, evrendeki milyarlarca insan olarak sadece dilemiştik! Dilemenin ötesine geçemedik. Çok soru sordum biliyorum ancak ümitlere ve güzel şeylere doğru yol alabilmek için yeni yılı kendimize bir başlangıç noktası mı tayin ettik yoksa? Bunun için yeniden başlaması gereken bir yıla mı ihtiyacımız var? Emel hoca ne çok soru sordun amaan bitsin işte şu 2016, zaten berbattı dur bak 2017’ye her şey daha güzel olacak inşallah der gibisiniz, haklısınız, hocalık işte bendeki:) Bu sorulara vereceğiniz bireysel yanıtlarınızla sizi baş başa bırakayım o zaman bir düşünün bakalım.
Benim için yeni bir yıl yeni değil, sadece takvimsel ve kâğıt üstünde zamana bağlı bir geçiş. Bir ipe dizilmiş boncuklar arasında belli bir sayıdan sonra eklenen kırmızı bir boncuk belki. Oysa içimizde, eskiyi ya da önceki dediğimiz şeyleri de yok saymadan her defasında iyileştirici düzeltici olan “yeni” ye yolculuk yapmalıyız ilk önce. Ne yazık ki belirlediğimiz zamansal bir nokta nedense topluca iyi dileklerde bulunmak, kötüyü unutmak adına harekete geçiriyor bizi. O anı bekliyor gibiyiz. Bunun için bu kadar zaman beklemeye gerek yok bana göre. “Yeni” dediğimiz yılın adına yaraşır ne yaptık mesela yeni olan? Daha önce yapmadığımız… En basit örnekle, emek vererek hazırladığımız el yapımı posta kartımızı sanal dünyaya inat en sevdiklerimize mi postaladık? Belki de koca bir yılın hesabını yapıp, kırdığımız kalpleri tamir etmeye çalıştık, dostları arayıp sorduk, iç hesaplaşmalarımızı gözden geçirdik ve kendimize çeki düzen versek dedik belki de… Yanımıza almak istemediğimiz her şeyi eski yılda bırakacağız nasıl olsa, yeni bir yıl geliyor değil mi? Oysa yeni yıl yeni değil, yani bizim “yeni”miz değil. Önemli olan bir başlangıç noktası beklemeksizin, bizim kendi içimizdeki eksiklerimizi, kusurlarımızı giderici ve yapıcı olan yeniye yolculuk yapmamız içimizde, yüreğimizde ve beynimizde özgürce. Böylelikle kaliteli parçaların bütünün de kalitesine katkıda bulunacağını bilerek. Yoksa yeni yıl gerçekten yeni olmayacak sadece takvimde kalacak, bir öncekinden farkı olmayacak. Aynı tas aynı hamam! Devam.
Evrenin ve evrendeki tüm canlıların huzuru, refahı ve barışı için, her birimizin sorumluluk alarak saygıyla, sevgiyle ve özenle önce kendi içimizdeki iyi “yeni”lerimize doğru yolculuğa çıkarak, gerçekten YENİ olmasına katkıda bulunacağımız huzurlu ve başarılı bir YIL olsun diyorum. Dilemek ifadesini kullanmıyorum çünkü kendi adıma, dilemekten öte ben kendi “yeni”min yolculuğuna çıktım bile! Sıra sizde.
HOŞ KALIN