M. Serdar OMEROGULLARI

M. Serdar OMEROGULLARI

Bursa turizmi zirveyi görecek

Bacasız sanayi olarak da adlandırılan turizme son yıllarda Bursalı işadamlarının da ilgisi artmış gibi görünüyor. Sanayiden kazandıklarını alternatif sektörlere yönlendirmeyi düşünen işadamları, inşaat ile birlikte turizm sektörünü de öncelikli yatırım alanları listesinin başında tutuyor. Köklü bir turizm tecrübesi olan Bursa’nın bu tecrübeye rağmen halen dişe dokunur bir başarı elde edememiş olması ise ayrıca düşündürücü.
 
İşte gündemde olan bu meseleye neşter atmak amacıyla Aralık ayı içerisinde Bursa’da 2.Bursa Turizm Zirvesi düzenleniyor. 18-19 Aralık tarihleri arasında Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek olan etkinliğin ilk günü çalıştay ikinci günü zirve şeklinde gerçekleşecek. Birinci gün aynı anda altı farklı salonda oturumlar ile TÜRSAB, GÜMTOB, BURO, BUSAT, SKAL gibi sektörel dernekler, akademisyenler ve uzmanlar konuyu enine boyuna tartışarak önerilerini bir rapor haline getirecekler. İkinci gün gerçekleşecek zirve bölümünde ise TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ve THY Genel Müdürü Temel Kotil gibi herkesin tanıdığı isimlerin yanı sıra turizm sektörünün tanıdığı önemli isimler yer alacak. Henüz netleşmese de açılışa Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın da katılımı bekleniyor.
 
Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Uludağ Üniversitesi ve BTSO himayelerinde gerçekleşecek zirve, Bursa Skal Kulüp önderliğinde ve Burkon Turizm organizasyonu ile gerçekleşecek. Sabah 09:00’dan akşama 19:30’a kadar süren etkinliğin Bursa turizmi için zihin açıcı ve ivme kazandıracak çözümler üretmesi bekleniyor.
 
Bursa’nın Yeşil Yıldızlı otelleri
Sürdürülebilir turizm kapsamında, çevrenin korunması, çevre bilincinin geliştirilmesi, turistik tesislerin çevreye olan olumlu katkılarının teşvik edilmesi ve özendirilmesi amacıyla, 1993 yılından itibaren talep eden ve aranılan nitelikleri taşıyan konaklama tesislerine, Kültür ve Turizm Bakanlığınca Çevre Dostu Kuruluş Belgesi (Çam Simgesi) veriliyor. Belge enerji, su, çevreye zararlı maddelerin tüketiminin ve atık miktarının azaltılmasını, enerji verimliliğinin arttırılmasını, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının teşvik edilmesini, konaklama işletmelerinin yatırım aşamasından itibaren çevreye duyarlı olarak planlanmalarını ve gerçekleştirilmelerini, tesisin çevreye uyumunu, çevreyi güzelleştirici düzenleme ve etkinlikleri, ekolojik mimariyi, çevreye duyarlılık konusunda bilinçlendirmeyi, eğitim sağlanmasını ve ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılmasını kapsıyor.
 
Bursa’da hepi topu 2 tane yeşil yıldızlı tesis var ve onlar da en yeni otellerimizden Crowne Plaza ile Hilton Hotel. Yeşil Bursa’nın köklü ve yerel otelleri bu konuyu pek önemsememişler anlaşılan. Çevre konusunda duyarlı olduğunu bildiğimiz Bursa Valisi Münir Karaloğlu’nun bu konuya destek olmasını ve yerel otellerimizi Yeşil Belge almaya teşvik etmesini umuyoruz.
 
Hedef Turizm Kenti olmalı
Kültür ve Turizm Bakanlığının Yeşil Belge dışında başlatmış olduğu bir diğer proje de Turizm Kenti.
Turizm kentleri projesinin temelinde; Bakanlığın öngördüğü genel turizm gelişim politikalarına uygun olarak, projenin gerçekleştirileceği bölgenin nitelik ve ihtiyaçları, genel çevre değerleri ile yer aldığı fiziki, sosyal ve kültürel çevre ile uyumunu, yer aldığı çevreye ve teknik altyapıya getireceği etkiler ve bunların çözümüne ilişkin yaklaşımlar ve katkılarını, ürün kalitesi ve içeriğiyle gelişen ve çeşitlenen turizm taleplerini ortaya koyan, işletme ve pazarlama stratejilerini yönlendiren ve tüm bu hususların sonucunda oluşturacağı katma değer göz önüne alınmakta.
 
Turizm kentlerinin hızlı ve istikrarlı bir örgütlenmeye sahip olması Türkiye’nin riskli yatak tanıtımından kurtulup bütün Avrupa ve dünyanın sahiplendiği bir turizm destinasyonu olması yolunda önemli bir açılım olarak değerlendiriliyor. Şu ana kadar bu unvana sahip olabilen yerler ise Didim, Oymapınar, Kuzey Antalya ve Çeme-Alaçatı. Meseleyi görevine yeni başlayan Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Dr.Abdullah Damar’ın ilgisine sunuyor, konuyu kapatıyorum.
 
Bursa, hepsiburada.com gibi bir şehir
Bursa’nın hepsiburada.com gibi bir durumu var. Maalesef mi desek çok şükür mü desek bunca yıldır şahsen ben bir karar veremedim. Ne zaman Bursa’nın tanıtımı söz konusu olsa sonuca bağlanamayan bir tartışma da beraberinde başlar. Uludağ, Ulucami, Yeşil Türbe, İskender kebap, bıçak, havlu, kılıç kalkan, Osmanlı başkenti, İznik konsülü, Cumalıkızık, termal sular, Karagöz ile Hacivat, İnegöl köftesi, şeftali, kestane say Allah say bitmiyor çok şükür de neyi öne çıkartalım denince toplantılar da orada kilitleniyor. Tarih şehri, kaplıca şehri, sanayi şehri, tarım şehri, kayak merkezi, Osmanlı şehri başına ne koyarsan kaldırabilen bir kent Bursa ama bunca zamandır tanıtımının yönetilmemesini artık kaldıramıyor doğrusu. Umarım 2.Bursa Turizm Zirvesi hayırlara vesile olur. Gelecek haftaya kadar esen kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Serdar OMEROGULLARI Arşivi