Mimar Mesut SEHIR

Mimar Mesut SEHIR

Mimar Seçimi

Doğru Mimarı nasıl seçebilirsiniz ?
 
Öncelikli olarak Mimar dediğimiz kişiyi tanıyalım. Mimar insan yaşamının içinde geçeceği mekanları oluşturmak ve üretmek amacı ile, yapı gruplarını kapsayan fiziksel çevreyi tasarlamak ile uğraşan kişidir. Çalışma Alanları kırsal veya kentsel olabileceği gibi, yapıları veya mekanları kuşatan yakın dış çevre de Mimarın tasarım alanına girer. Mimarınızı seçerken önemli hususlar, birincisi Mimarın verdiği Hizmet Türü, ikincisi yaptığı referans Projeler ve üçüncüsü Teknik Bilgi ve Tecrübesi. Sizin karar vermeniz için gerekli olan kriter tablosu sıraladık, şimdi geçelim değerlendirmemizi nasıl yapacağımıza
 
Hangi Hizmet türü?
 
Günümüzde birçok Mimarlık Ofisi bulunmaktadır.  Ama bu her Ofisin bizim ihtiyaç duyduğumuz hizmete karşılık vereceği anlamına gelmez. Öncelikli olarak sizin istediğiniz hizmetin türünü belirlemeniz gerekiyor. Çünkü Mimarlık içerisinde bazen karışıklığa sebep olan meslek grupları yer almaktadır. Mesela İç Mimarlık veya Peyzaj Mimarlığı gibi. Neden karışıklık diyorum, İnsanımız örneğin büyük olmayan ve düz alanda yer alan Villasının bahçesi için mutlaka Peyzaj Mimarına ihtiyaç olduğunu düşünüyor. Benim görüşüm bu alanlarda Mimarınızın hayal gücü ve iyi bir peyzajcı ile çözülebilir. Amacım asla özellikle hayran olduğum bir meslek grubunu hafife almak yada küçümsemek değil. Sadece kendi yeteneklerini ve bilgilerini göstercekleri daha uygun alanlar olduğunu düşünüyorum. Bizim önce hangi mimari meslek grubuna ihtiyacımız olduğunu belirleyip ona göre ilerlememiz gerekiyor. Şimdi geçelim farklı uzmanlık alanlarına …
 
Uzmanlık alanları kimi zaman yapı sınıflarına veya dallarına göre değişir, bazen de hizmet çeşitliliğine göre. Yapı dalları neler olabilir; sanayi veya ticari yapılarda uzmanlık, yada hotel projelerinde uzmanlık, yada daha farklı yapı dallarında. Ayrıca yapı sınıfları dışında farklı hizmetler de sunulmaktadır. Mesela bazı Ofisler sadece restorasyon projesi ile uğraşır diğerleri konut projeleri üzerinde yoğunlaşmıştır.  Artık hangi hizmete ihtiyaç duyduğumuzu biliyoruz ve listemizdeki Mimar sayısı önemli ölçüde azaldı …
 
Referans Projeler incelenmeli
 
Neden ? Bilmediğiniz bir bilim yada sanat dalı  var kaşınızda, (bunun üzerine tartışmalar hala sürmekte) ve bu kadar mimar arasından doğru kişiyi seçmeniz gerekiyor. Tek kriter olmasada
referans projeler Mimarın geçmişini gösterir, daha da önemlisi gelişimini gösterir. Demek istediğim aslında basit. Birincisi her mimarlık ofisi sıfırdan kurulur ve ilk başta referans projesi olmayabilir, böyle durumlarda hemen kişiyi aklınızdan çıkarmanız da doğru değil, yapacağınız işin niteliğine ve beklediğiniz kalite standardına göre çalışmanız mümkün. Mesela bir rölöve projesi çizimi için şans tanınabilir ama bir hotel projesi için 95% tecrübesiz kalacaktır, genç meslektaşımız.  İkincisi ve daha önemlisi karşınıza 20 adet veya 30 adet proje sunuyor olabilir. Dikkat etmeniz gereken husus aslında Projeler içerisinde farklılıklar var mı ? Kat Planları yada Cephe çizimleri üzerinden net görülebilir. Farklı türden projelerde yer alabilmiş mi ? Yaptığı inşaat alanlarının farklılıkları neler ? Neden bunları anlatıyorum, hep aynı şartlar altında aynı mimari ile birçok proje çözmüş olması tecrübe kazanmanmasına minimum katkı sağlar, ancak birçok farklı proje, farklı mimari tarzlarda ve farklı arazi tiplerinde çözmüş olması gelişmek zorunda kaldığını gösterir ve bu olumlu bir işarettir. Yapılan güzel ilgi çekici resimler değil gelişimi incelemeniz gerekiyor bu aşamada. Referans Projelerimizi inceledik ve bir kez daha önemli ölçüde bir azalma oldu Mimar sayısında. Geçelim son kriterimize …
  
Modern Mimarinin karşılaştığı büyük tehdit, monotonluk hastalığıdır.
(Alvar Aalto)
  
Teknik bilgi ve Tecrübe nasıl ölçülür
 
Tabiki inşaat sektöründen anlamayan bir insan olarak bunu fiilen ölçemezsiniz. Hatta anlıyor olsanız bile önceden bunu sadece birkaç ufak detaylara dayandırarak tahmin etmeniz mümkün olabilir. Birinci detay eğitim almış olduğu kurum olabilir, eski ve mimarlık dalında iyi olan üniversiteden mezun olması kesin bir bilgi olmasada, olumlu bir işaret. İkincisi Ofisin içerisinde olan düzen, bulunan kitaplar ve genel yerleşim.  Kitap olmayan ofiste bilgi paylaşılmaz yada sadece sözlü paylaşılır bu araştırmaya özen göstermeyen bir ofisin belirtisidir.  Ayrıca düzen yoksa yine buradan sistematik çalışılmadığını görebilirsiniz. Üçüncüsü bu bilgiye zor ulaşırsınız ama sık eleman değiştiren Ofislerde de belli idari hatta mali sıkıntılar olduğu söylenebilir.  Şimdi kaldı elimizde üç-beş mimar gelelim son aşamaya …
  
Günümüzde Mimarlığın sanatla alakası kalmamıştır. Sadece ekonomik, konstruktiv ve işlevselliğe dayanarak oluşturulmaktadır.
(Egon Eiermann)
 
Mimarınız kimdir ?
 
Asıl ilgi çekici hatta can alıcı nokta burası. Yukarıda olan bütün detaylar Mimarın bilgi seviyesi, iş tecrübesini daha doğrusu mesleki geçmişini ilgilendiren alanlardır. Şimdi ben sizden mimarınızla iletişime geçip hayatı hakkında bilgi almanızı istiyorum. Bence günümüzde fiyat araştırması yaparken işin kalitesine zaten önem vermiyoruz ama asıl acı verici olan kaliteli insanlara önem vermeyişimiz. Evet profesyonel bir dünyada yaşıyoruz ve profesyonel hizmet bekliyoruz ama unuttuğumuz husus, bizim evlerimizi yapan kişiler bizleri dinlemeli, anlamalı hatta hayallerimizi yaşamalı ki, istediğimiz sonuç ortaya çıksın. Çünkü Proje aşaması dediğimiz tamamiyle hayalin nasıl gerçekleşeceğini çizim halinde ortaya 
  koymaya yardımcı olan süreçtir.
Sizi anlamaya çalışmak demek vakit ve emek demek, belki 1-2 değil 5-6 avan projenin hazırlanması demek. Güzel bir çalışma ekibine ihtiyacınız olması demek. Kısacası mimarınızla iletişiminiz iyi, kaliteli ve düzeyli olması gerekiyor. Mimarınızın size vakit ayırması gerektiğini bilmesi de ayrı bir konu …
 
 
 
  

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mimar Mesut SEHIR Arşivi

Giriş

03 Ağustos 2015 Pazartesi 12:45