Türkiye'de geçtiğimiz yıl AR-GE ve tasarım alanındaki merkezlerin sayısı hızla artarak 1292'ye yükseldi. Ülkede AR-GE ve inovasyon, ekonominin uluslararası düzeyde rekabet edebilirliğini güçlendirmek adına vazgeçilmez unsurlardan biri haline geldi.
Türkiye, sanayisinin gelişimi için AR-GE ve tasarım merkezlerine çeşitli teşvikler sunuyor. Vergi indirimleri, sigorta primi desteği, gelir vergisi stopajı avantajları, damga ve gümrük vergisi istisnaları, ayrıca makine ve teçhizat için katma değer vergisi muafiyeti gibi desteklerle bu merkezlerin büyümesine katkı sağlanıyor.
Geçen yıl 75 yeni AR-GE merkezi belgesi verilerek toplam faaliyette olan merkez sayısı 1292'ye yükseldi. Bu merkezlerde görev alan toplam personel sayısı ise 80 bin 838'e ulaştı.
Proje ve Patent Başarıları
Bu merkezlerde gerçekleştirilen 58 bin 893 proje, Türkiye'nin teknolojik kapasitesini güçlendiriyor. 12 bin 7 patenti tescillenen merkezler, 23 bin 680 patent başvurusuyla da gelecekteki inovasyon çalışmalarını şekillendiriyor. Ayrıca AR-GE merkezlerine dahil olan 229 yabancı ortak firma, Türkiye'nin uluslararası arenada iş birliklerini artırıyor.
Geçtiğimiz yıl 28 yeni tasarım merkezi belgesi verilerek faaliyette olan tasarım merkezi sayısı 328'e yükseldi. Çanakkale ve Gaziantep'te kurulan ilk tasarım merkezleri, bu alandaki çeşitliliği artırdı ve 30 farklı kente yayıldı.
Bu tasarım merkezlerinde görev alan 7 bin 889 personel, yaratıcı projelerle Türkiye'nin tasarım potansiyelini ortaya koyuyor. 11 bin 488 tamamlanan proje ve 228 tescillenen patent, tasarım merkezlerinin başarılarını gösteriyor. Ayrıca 34 yabancı ortaklı firma, Türk tasarım sektörünün küresel ölçekte tanıtımına katkı sağlıyor.