Türkiye bu alanda Dünya üçüncüsü
İstanbul, 27-28 Eylül tarihleri arasında Türkiye’nin dünya çapındaki ilk uluslararası e-spor şampiyonası olan, Point Blank International Championshıp (Pbıc 2014)’e ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. İki Türk takımının da yer alacağı şampiyona nedeniyle gözler; Türkiye’deki e-oyun ekonomisine çevrildi. 2010 yılında yüzde 100 Kore yatırımı ile Türkiye’de kurulan ve hizmet veren tek yayıncı şirket olan Nfinity Games, Türkiye’yi özellikle e-spor alanında geliştirmeyi hedefliyor. Markanın kurulduğu yıl yayınladığı ilk oyun olan Point Blank MMOFPS (Massively Multiplayer Online First Person Shooter), düzenlenen ulusal ve uluslararası turnuvalar ile ülkenin en çok turnuva düzenleyen online oyunlarının başına geçti. Nfinity Games, 2014 yılında ise Freestyle Futbol MMOSG (Massively Multiplayer Online Social Game) adlı oyununu yayınlayarak oyun pazarındaki yerini genişletti.
Global e-oyun pazarı küresel ekonomi içinde önemli bir pay alarak, çocuk oyunu olmaktan öte, aslında ciddi bir endüstri olduğunu da gözler önüne serdi. Oyun sanayisinin dünya çapında hızla büyüdüğünün altını çizen Nfitiny Games TürkiyeTük oyun pazarı hem profesyonel çalışanlar, hem yatırımcılar, hem de oyuncular için güçlü bir potansiyel olduğunu vurguluyor. Oyun pazarının bir endüstri haline gelmesinde en önemli faktörlerden biri de genç profesyonellerin sektörde aktif rol alması. Nfinity Games Türkiye ofisinde yönetici olarak çalışanların, aslında iş dünyasında daha yüksek maaşlı işleri reddedip, oyun sektörünü tercih etmeleri de bunun bir göstergesi. Milyon dolarlık oyun sektörü 25 - 30 yaş arasında profesyonellerin yönetiminde gün geçtikçe büyüme kaydediyor.
Nfinity Games Türkiye, küresel araştırma şirketi Newzoo’nun geçen yılki verilerine dayanarak ülkemize dair e-oyun ekonomisinin rakamlarını açıkladı:
- Türkiye’de yaşları 16 ile 50 arasında değişen 30.300.000 aktif internet kullanıcısı bulunuyor. Bunlardan 22.500.000’i aktif olarak internette oyun oynuyor.
- Tüm Türk oyuncuların yüzde 61’i oyunlar için para harcıyor. Oyunların yüzde 15.7’si PC-MAC, yüzde 13’ü MMO, yüzde 4.5’i tablet, yüzde 11.3’ü akıllı telefonlar, yüzde 2.7’si elde taşınırlar, yüzde 13.2’si TV konsolları, yüzde 20.7’si ise sosyal-gündelik ağlarda oyun oynuyor.
- Türkler; günde 39.000.000 saat e-oyunlar için zaman harcıyor. Türkiye bu rakamlarla dünya oyun pazarının üçüncü sırasında yer alıyor.
- Türkiye’de yıllık ortalama 400.000.000 ile 500.000.000 milyon doların internette oyun için harcandığı tahmin ediliyor.