Laboratuarda kan üretildi
2007 yılında bir grup bilim insanının kapısını çalan ABD ordusu, uzmanlardan yapay kan üreten bir makine yapmalarını istedi. Çamaşır makinesinin 2.5 katından daha büyük olmaması istenen cihaz hiçbir zaman üretilemedi. Konu üzerindeki araştırmalarına devam eden uzmanlar, yıllar sonra benzer bir buluşa imza attı.
Laboratuarda kan üretmek için yıllardır araştırmalar yapan ekip, çalışmalarının başarıya ulaştığını duyurdu. Konuyla ilgili yapılan açıklamaya göre, araştırma neticesinde kök hücreden kan elde edildi. Bu şekilde üretilen kanın uzun vadede hastanelerde kullanıma girebileceği düşünülüyor.
'Wellcome Trust' tarafından finanse edilen çalışmayı gerçekleştiren ekip adına açıklama yapan Glasgow Üniversitesi çalışanı Joanne Mountford, söz konusu kanın hücrelerden elde edildiği için doğal yapısını kaybetmediğinin altını çizdi.
İnsanlardan alınan kanın içinde bulunan hücrelerin hepsinin genç olmadığını ve kanda 120 günlük eski hücrelerin de bulunduğunu belirten Joanne Mountford, “Genç olmayan hücrelerin insanlara büyük bir faydası yok. Bizim laboratuarda ürettiğimiz kanın ise tamamı genç hücrelerden oluşuyor” ifadelerini kullandı.
Bilim çevrelerinde heyecan uyandıran çalışma kapsamında şu an için insana yetecek kadar kan üretilemiyor. Bir ünite kanın içinde 10 trilyon hücre bulunuyor ve mevcut sistemde tek seferde 10 milyar hücreye sahip kan üretilebiliyor.
Söz konusu hücrelerin kanserli olanlardan ayırt edilip edilemeyeceği de bilim çevrelerinde şimdiden tartışma konusu olmuş durumda. Laboratuarda üretilen kanın üzerinde yapılacak deneylerde sorun çıkmaması durumunda insanlı deneylere 2016 veya 2017'de başlanacak.