Avrupa Mars'a uzay gemisi gönderiyor
Diğer gezegenlerde hayat var mı? Bilim adamları son zamanların en kafa karıştıran sorularından birine cevap alabilmek umuduyla bir uzay aracını gelecek hafta Mars’a gönderiyorlar. Uzay gemisi, Avrupa-Rus ExoMars programının bir parçası olarak yedi ay sürecek bir yolculuğa başlamak için Kazakistan’daki Baykonur uzay üssünden Pazartesi günü Türkiye saatiyle 11:31 de Proton roketiyle fırlatılacak.
2014 yılında ABD uzay ajansı NASA’nın Mars gezgini Curiosity, gezegenin atmosferinde metan gazı kalıntıları bulmuştu. Bilim adamları ya yıllar önce soyu tükenmiş ve gezegenin yüzeyinin altında donmuş veya bazı metan üreten organizmalar hala hayatta ve bulunan bu kalıntılar metan mikro organizmalar olarak adlandırılan metanojenlere ait olabileceğine inanıyoruz diye açıkladılar.
Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Robotik Arama Koordinasyon Ofisi başkanı Rolf de Groot, Reuters’e verdiği demeçte:” Mars üzerinde hayat olduğunun kanıtlanması ya da Dünyamız üzerindeki gibi bir yaşam bulunması benzersiz bir olay olur.” dedi
“İşte bu çok daha büyük olasılıkla da evrende başka yerlerde hayat var olduğunu ispatlayacak.” diye ekledi.
Mars atmosferinde bulunan metan gazının başka bir açıklaması da demirin oksidasyonu gibi, jeolojik olaylar sonucu ortaya çıkmış olması ihtimali olarak görülüyor. ExoMars 2018’de görevinin ikinci bölümünde Mars yüzeyine European Rover’ı indirecek. Bu gezici araç gezegenin yüzeyi boyunca hareket edecek ve matkabı yardımıyla topraktan aldığı örnekleri analiz edecek. European Rover bu yeteneğiyle ilk olacak.
Groot “Uzaydan gelen radyasyon tüm biyolojik materyali yok ediyor. Zeminden iki metre derine inerseniz radyasyondan korunmuş yerleri bulmak mümkün olabilir,” dedi.
Rusya’nın önceki çabaları Mars’a inişi neredeyse eziyete çeviren ve aynı zamanda NASA için sorun yaratan herkesin bildiği gibi zor bir iştir. Amerika Birleşik Devletleri’nin şu anda Mars’ta Curiosity ve Opportunity adlı iki adet operasyonel aracı vardır.
ExoMars 2016 görevi Rusya’nın Roscosmos başlatıcısı ESA tarafından yönetiliyor. Ana yüklenici Thales Alenia Space, Thales ve Finmeccanica arasında bir ortak girişim. ESA ExoMars misyonunun maliyeti, 2018 yılında başlayacak ikinci kısmı dahil yaklaşık 1,3 milyar Euro.
ABD ajansı NASA ise 2018 yılındabir uydu olarak bilinen inSight’in yeniden dizayn edilerek Mars’ın yeraltını incelemek için yollanacağını açıklamıştı.