ABD, FIFA'ya neden savaş açtı?
Dün sabah saatlerinde FBI'ın (ABD Federal Soruşturma Bürosu) yürüttüğü soruşturma kapsamında İsviçre'de bulunan üst düzey FIFA yetkilileri gözaltına alınmış, bu kişiler hakkında rüşvet, kara para aklama ve dolandırıcılık suçlarından dava açılmıştı.
Dünya futbolunu yakından ilgilendiren konuyla ilgili akıllara takılan sorulardan biri ise bu operasyonun neden herhangi bir Avrupa ülkesi tarafından değil, ABD tarafından yapıldığı oldu.
Basketbol ve beyzbola oranla ülkede oldukça kısıtlı bir hayran kitlesi bulunan futbol ile ilgili bu denli geniş bir operasyona imza atan FBI'ın motivasyonunu anlamak için çok geriye gitmek gerekmiyor.
ABD 2022 İÇİN KATAR'IN ARKASINDA KALMIŞTI
Gözaltına alınan yetkiler hakkındaki iddialardan biri de Dünya Kupası'nın düzenleneceği ülkenin belirlenmesi sürecinde yolsuzluklar yapıldığıydı.
FIFA, Katar ve Rusya'da oynanacak Dünya Kupası finalleriyle ilgili rüşvet suçlamasıyla karşı karşıya kalmış, birkaç yıl önce 2022 Dünya Kupası'nı düzenlemek için FIFA'ya başvuran ABD, Katar'ın gerisinde kalmıştı.
"RÜŞVET İDDİALARINDAN SONRA DÜĞMEYE BASILDI"
FBI'ı rüşvet iddiaları ve ABD'nin organizasyona ev sahipliği yapamamasının ardından operasyona start verdiği düşünülüyor..
Yolsuzlukla mücadele adına FIFA'da bir dönem danışmanlık yapan Alexandra Wrage de "FIFA pek çok ülkeyi" sindirdi" sözleriyle bu iddiaya destek veriyor.
"RÜŞVET AĞI ŞANS ESERİ KEŞFEDİLDİ"
New York Times'ın FBI'a yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, yaklaşık 4 yıllık bir geçmişi olan soruşturma FBI'ın Avrasya bürosunun bir Rus suç örgütü hakkındaki araştırması ile şans eseri başladı.
Geçtiğimiz yıllarda benzer iddialardan dolayı FBI'ın radarına giren Chuck Blazer, 1996'dan 2013'e kadar FIFA'da görev almıştı.
İddiaya göre, bu örgütü inceleyen FBI, rüşvet ağını ilk olarak bu sayede keşfetti.
Aynı habere göre, eski FIFA yetkilisi ABD'li Chuck Blazer, bu süreç boyunca FBI'a bilgi sağladı.
FBI DİREKTÖRÜNDEN İMALI AÇIKLAMA
Operasyonun ardından açıklama yapan FBI direktörü James Comey, "Yolsuzluklarınız bizim kıyılarımıza kadar ulaşırsa bundan sorumlu tutulursunuz" sözleriyle akıllara 2010 yılındaki rüşvet iddialarını getirmişti.
İDDİANAMEDE DE YER ALDI
FIFA'nın üst düzey yöneticilerinin suçlandığı iddianamede Güney Afrika'da düzenlenen 2010 Dünya Kupası'nın ev sahibini belirleme sürecini etkileme için de rüşvet alındığı iddiası yer alıyor.
Söz konusu iddiaların ardından İsviçre Başsavcılığı da 2018 ve 2022 yıllarındaki FIFA Dünya Kupası'nın ev sahipliğinin verilmesiyle ilgili olarak ayrı bir soruşturma başlattı.
Bu toplantının ardından 2022 Dünya Kupası'na Katar'ın ev sahipliği yapmasına karar verilmişti.
İsviçre'den gelen tutuklama haberleri, Katar Borsası'nda yüzde 2.6'lık düşüşe neden oldu.
Katar Dünya Kupası'nı kaybedebilir mi?
2022 Dünya Kupası için Katar'ın seçilmesi karar ilk açıklandığından beri büyük tartışma yaratmıştı, ancak dünyanın futbol yönetim organı durumundaki FIFA'ya başlatılan operasyon sonrası Katar'ın Dünya Kupası geleceği üzerindeki belirsizlik iyice arttı.
CNBC'ye konuşan Ortadoğu futbolu uzmanı James Dorsey, Katar'ın ev sahipliğini kaybedip kaybetmemesinin operasyonda gözaltına alınanların kimler olduğuna bağlı olduğunu söyledi.
FBI'ın yıllardır süren soruşturması kapsamında görevde olan ve olmayan en az altı yetkili bu sabah Zürih'te İsviçre polisi tarafından gözaltına alındı. Yarın yapılması planlanan başkanlık seçimine katılacak olan FIFA Başkanı Sepp Blatter'ın gözaltına alınanlar arasında olmadığı belirtildi.
Dorsey, Blatter'ın seçim kaderinin Katar ve Rusya'nın ev sahipliği haklarını ellerinde tutup tutamayacağını da belirleyeceğini söyledi. ABD'li gazeteci, “Blatter ne olursa olsun Katar'ın çekilmeyeceğine söz vermişti. ABD'deki gelişmelerin yasal sonuçları Katar teklifinin gözden geçirilmesi sürecini de etkileyecek” dedi.
2010 yılında açıklandığı günden bu yana, Katar'ın 2022 Dünya Kupası ev sahipliği büyük eleştirilerle karşı karşıya kaldı. Yolsuzluk suçlamalarını yanı sıra ülkedeki aşırı sıcaklar ve göçmen işçilerin çalışma şartları büyük tartışma yarattı.