Tuz, Mide Kanseri Riskini Yükseltiyor
Avusturya'da bulunan Viyana Üniversitesi Halk Sağlığı Merkezi'nden beslenme uzmanları, yemeklerine fazla miktarda tuz ekleyen bireylerin mide kanserine yakalanma riskinin, tuzu az kullananlara göre yüzde 41 daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı.
Daha önce gerçekleştirilen çalışmaların aşırı tuz tüketiminin mide üzerindeki koruyucu tabakayı aşındırarak dokuya zarar verebileceğini öne sürüyordu.
Viyana Üniversitesi'nden beslenme uzmanı Selma Kronsteiner-Giceviç, araştırmanın ek tuz tüketimi ile mide kanseri arasındaki bağlantıyı da ortaya koyduğunu belirtti.
Günlük Tuz Tüketimi 2.300 mg'ı Aşmamalı
ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), günlük sodyum alımının 2.300 mg'dan fazla olmamasını öneriyor. Bu miktar, yaklaşık olarak bir çay kaşığı sofra tuzuna denk geliyor.
Ancak birçok gıda maddesinin beklenenden daha fazla miktarda tuz içermesi ve bireylerin yiyeceklerine ekstra tuz eklemesi nedeniyle, insanların ortalama olarak günlük tuz alımı 3.400 mg'a kadar çıkıyor.
Yarım Milyona Yakın İnsanın Verileri̇ İncelendi
Araştırmacılar, Birleşik Krallık'taki Birleşik Krallık Biyobankası adı verilen 471.144 yetişkinin verilerini inceledi.
11 yıllık bir süre boyunca fazla tuz kullananların, yemeklerine nadiren tuz ekleyen kişilere göre mide kanserine yakalanma olasılığının yüzde 41 daha fazla olduğu tespit edildi.
Bu bulgu; araştırmacıların yaş, sosyoekonomik durum, alkol ve tütün kullanımı gibi diğer yaşam tarzı seçimlerini dikkate aldıklarında bile geçerliydi.
Erken aşamada teşhis edildiğinde, mide kanserinin hayatta kalma oranı önemli ölçüde yüksek. ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin verilerine göre erken evrede teşhis edilmiş bir mide kanseri hastasının beş yıl içinde hayatta kalma olasılığı, kanser olmayan birine göre %75 daha yüksek. Ancak kanser ilerlemiş veya yayılmışsa, bu oran hızla %35'e düşüyor.