Öksürük hangi hastalığın habercisi?
Başta üst solunum yolu rahatsızlıkları olmak üzere pek çok hastalığın ortak belirtisi olabilen öksürük çocuklarda sadece kışın değil yaz aylarında da sık görülebiliyor. Havlama tarzındaki öksürük krup hastalığına, iç çeker gibi olan öksürük boğmacaya, göğüste ötme sesiyle birlikte gelen öksürük astıma işaret edebiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Seda Öz, çocuklarda öksürük ve tedavisi hakkında bilgilendirdi.
Öksürüğün nedeni iyi araştırılmalı
Öksürük, çocukların doktora götürülme nedenleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Öksürük çocuğun ve ailesinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilese de aslında bir hastalık değil, solunum yollarının temizlenmesi için kullanılan bir refleks mekanizmasıdır. Solunum yollarındaki yabancı maddeler ve enfeksiyon sırasında oluşan maddeler öksürük refleksiyle dışarı atılmaya çalışılmaktadır. Öksürüğe neden olabilecek pek çok sebep vardır. Sağlıklı çocuklar bile gün içinde ara ara öksürebilirler. Üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle oluşan öksürük çocuklarda sık görülmektedir.
Öksürük şekli hastalıktan hastalığa değişiklik gösterir
Öksürük pek çok hastalığın bulgusu olabilmektedir. Nedeni araştırılırken başlama zamanı, şekli, ateş ve kusmanın eşlik edip etmediği, beslenme ile ilişkisi, balgam varlığı, ailede astım, tüberküloz öyküsü ve pasif sigara içiciliği sorgulanmaktadır. Öksürüğün süresi ve şekli nedeninin saptanması konusunda önemlidir.
Öksürük hangi hastalıkta nasıl ortaya çıkar
- Geceleri ortaya çıkan, kuru ve balgamsız öksürük genellikle viral üst solunum yolu enfeksiyonuna ya da alerjiye bağlıdır.
- Geniz akıntısı, sinüzit ve gastroösefageal reflüye bağlı öksürükler çocuk uykuya daldıktan hemen sonra başlamaktadır.
- Egzersiz, hareket, gülme ve ağlama ile artan öksürük astıma işaret etmektedir.
- Kaba, boğuk, havlar tarzda öksürük krupta görülmektedir.
- Gürültülü, metalik öksürük trakeit denilen solunum yolu enfeksiyonu göstergesi olabilmektedir.
- Boğmaca da öksürük nöbet şeklinde ve haykırır tarzdadır.
- Pnömoni (zatürre) ve tüberkülozda öksürük kurudur.
- Bronşiektazi, akciğer apsesi, kistik fibrozis gibi akciğer hastalıklarında öksürük balgamlıdır.
Bol sıvı tüketimi ve iyi beslenme önemli
Öksürüğe eşlik eden en sık şikayet ateştir. Öksürük ve ateş solunum sistemi enfeksiyonlarının göstergesidir. Gribal enfeksiyonlar, sinüzit, geniz eti enfeksiyonu, bronşiyolit ve pnömoni (zatürre) çocuklarda sıklıkla ateş ve öksürüğe neden olmaktadır. Öksürük ile birlikte 3 günden uzun süren ateş, hızlı nefes alıp verme, nefes alma sırasında hırıltı, dudaklarda morarma, boğulur tarzda öksürük ve sonrasında kusma varsa doktora başvurulmalıdır.
İyi bir öykü, ayrıntılı fiziki muayene ve uygun tetkikler ile öksürük nedeni bulunabilir ve etkin olarak tedavi edilebilmektedir. Öksürük yakınması olan çocuğun bol sıvı tüketmesi ve iyi beslenmesi iyileşmesini hızlandırır. Oda havasını nemli tutmak ve sigara dumanına maruz kalmasını önlemek önemlidir.