O zorunluluk tarihe karışıyor!

O zorunluluk tarihe karışıyor!

 Buna göre, sayısı 1.5 milyon olduğu tahmin edilen, ev hizmetlerinde 10 gün ve daha fazla süreyle sigortalı çalıştıran işverenlerin kayıtları TC Kimlik Numarası’yla takip edilecek. Normalde işverenler prim bildirimlerini internet üzerinden şifre kullanarak yapabilirken, gündelikçi çalıştıranlara kolaylık sağlandı. 10 günden fazla gündelikçi çalıştıranların, e-bildirge şifresi almaları ve hizmet belgesi vermelerine gerek kalmayacak. Bildirgenin, işçinin çalışmaya başladığı ayın sonuna kadar en yakın Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne veya Sosyal Güvenlik Merkezi’ne verilmesi gerekiyor. Bildirge, işveren ve işçi tarafından birlikte imzalanacak.

ÜCRET ARTIŞI İÇİN BİLDİRGE GEREKLİ

Bildirgede günlük brüt ücret 40.05 TL ile 260.32 TL arasında olabilecek. Bu rakamların yüzde 32.5’i sigorta primi, yüzde 2’si iş kazası primi, yüzde 3’ü de işsizlik sigortası olmak üzere toplam yüzde 37.5’i kadar çalışan adına prim yatırılacak. Buna göre hesaplandığında evde ayda 11 gün çalışılıyorsa yatırılacak prim 152 lira, ilk kez sigortalı olan biri çalıştırılıyorsa teşvikten yararlanılarak 61.7 lira prim ödenmesi gerekecek. Bildirime göre belirlenmiş olan sigorta primi, izleyen ayın sonuna kadar SGK’ya ödenecek. Evde birden fazla gündelikçi çalıştıranlar her bir işçi için ayrı bildirge dolduracaklar. Ev hizmetlerinde çalışanların işten ayrılması ya da ücretinde artış yapılması halinde ise form doldurularak aynı ay içinde SGK’ya bildirimde bulunulacak. Bunları bildirmeyenlere 120 lira para cezası uygulanacak. Emekli gündelikçi için destek primi ödenecek.

SON 1 YILDA 30 GÜN PRİM SAĞLIK HİZMETİ İÇİN YETERLİ

Ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için hastaneye gittikleri tarihte son bir yıl içerisinde 30 gün prim bildirimi yapılmış olması gerekecek. Primin ödenip ödenmediğine bakılmayacak. Yabancı ülkelerden hasta, yaşlı, çocuk bakımı gibi ev hizmetlerinde çalışmak üzere gelen kişiler 30 günden az çalıştırılamayacak.

MAHKEMELERDEKİ SÜREKLİLİK TANIMI TARTIŞMASI BİTİYOR

SGK Başmüfettişi İsa Karakaş, düzenlemeyle ev hizmetlerinde çalışan gündelikçilerin her ay evrak takibi ya da muhasebeciyle çalışma zorunluluğundan kurtulduğuna dikkat çekti. Karakaş, gündelikçi açısından süreklilik kavramının uzun zamandır tartışma konusu olduğunu, gündelikçilerden kastın 30 gün çalışmak mı yoksa ayın belirli günleri mi olduğu konusunda görüş ayrılığının da sigortalamayı kolaylaştıran düzenlemelerle ortadan kalktığını söyledi. İhtilaf yaşandığında yargı makamlarının da süreklilik kavramı konusunda sıkıntı yaşadığını ve dosyaların biriktiğini de kaydeden Karakaş, “Mahkemelerin dosya yükü de azalmış olacak” dedi.

BİLDİRMEME CEZASI 1.201 LİRA

Evde 10 günden fazla çalıştırdığı işçisini o ay içerisinde SGK’ya bildirmeyenler, şu an bin 201.5 TL olan brüt asgari ücret tutarında para cezası ödeyecekler. Eğer bildirimde bulunulmadığı ihbar veya denetim sonucu SGK tarafından tespit edilirse, 2 bin 403 TL ceza kesilecek. Gecikilen her ay için de asgari ücretin beşte biri kadar ceza ödenecek.

BİLDİRGE FORMU SGK’NIN SİTESİNDE

Formdaki işveren ve işçinin kimlik, nüfus, iletişim bilgileriyle yararlanılacak teşvikler ve çalışma nedeni bölümlerinin doldurulup 2 tarafın imzalaması gerekli.