Kepekten kurtulmanın yolları
Karbonatın diş macununda, deodorantlarda veya buzdolabında ne işi var demeyin.
Sodyum bikarbonat ya da soda olarak da bilinen ve kimyasal reaksiyon ile hamurun kabarmasını sağlayan karbonat, mayalanmaya yardımcı olur. Hamur işlerindeki en büyük yardımcınız olan karbonat aslında yüzlerce farklı şekilde kullanılabilir. Peki, karbonat hangi alanlarda kullanılır?
İşte karbonatın faydaları...
- Kepek sorununuzu gidermek için şampuanla yıkadığınız saçınıza karbonatla masaj yapıp durulayın. Ardından da son durulama suyuna 1 kaşık elma sirkesi ekleyin ki saçınız pırıl pırıl olsun.
- Buzdolabına, vestiyere, ayakkabılığa koyacağınız bir miktar karbonat bütün kötü kokuyu emer.
- Bir kutu açık karbonat kötü buzdolabı ya da oda kokusunu gidermeye yardımcı olur. Karbonatı sprey şişe içerisinde su ile karıştırarak ucuz ve basit bir oda parfümü elde edebilirsiniz!
- Sadece fırında pişen yiyecekler için değil, ocakta yapılan yemekler için de karbonat kullanabilirsiniz..
- Fasulyeyi ıslattığınız suya bir tutam karbonat attığınızda, mide gazına neden olan bileşikleri azaltmaya yardımcı olacaktır.
- Salça, domates sosu ve kahveye yine bir tutam eklenen karbonat içerisindeki asit miktarını azaltır.
- Aynı zamanda proteinleri parçalamaya yardımcı olduğu için etlerinizin yumuşacık olmasını sağlar.
- Ucuz ve basit bir temizlik isteyenlere müjde! Koku giderici ve temizleyici özelliğe sahip karbonatı banyo ve mutfakta da gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Ayrıca diş macunları, koltukaltı deodorant ve roll-on larda da bulunan karbonatı bir bardak suya ekleyip içine takma dişlerinizi koyabilirsiniz. Bu sayede üzerinde tortular ve plaklar temizlenecektir.
- Çamaşır makinesinin deterjan gözüne yarım ölçek eklenen karbonat deterjanın etkisini arttırır. Durulama gözüne eklendiğinde ise çamaşırlardaki kötü kokuyu yok eder.