“Katarakt her yaşta görülebiliyor”
Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte, günümüzde pek çok sağlık sorunu problemsiz şekilde çözülebilirken, özellikle ilerleyen yaşlarda çok sık rastlanan katarakt problemiyle ilgili de narkozsuz ve iğnesiz şekilde başarılı sonuçlar elde edilebiliyor.
Özel Esentepe Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Berkant Kaderli, halk arasında göze perde inmesi olarak dillendirilen ve düşme, çarpma, travma veya kortizon kullanımı gibi çeşitli nedenlerin tetiklemesiyle, göz içindeki doğal lensin saydamlığını kaybedip, koyulaşması ve bulanıklaşması şeklinde ortaya çıkan katarakt problemine ilişkin önemli paylaşımlarda bulundu.
Bebeklikten yaşlılığa kadar hemen her yaştaki kişide rastlanabilen kataraktın, erken tedavi edilmediği takdirde ilerleyen dönemde göz tembellikleriyle sonuçlanabildiğini belirten Dr. Berkant Kaderli, “Görme kalitesinde azalma ve renklerde soluklaşma gibi şikâyetlerle ortaya çıkan katarakt, kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir. Ortalama 55-60 yaş civarındaki kişilerde, gözün merceğinde başlayan hafif bir matlaşma ve sertleşme ile kendini gösteren katarakt problemi, ileri yaş hastalığı olarak bilinse de bebeklikten yaşlılığa kadar hemen her yaşta görülebiliyor. Kataraktın ilaçla tedavisi olmadığı için cerrahi operasyon şarttır. Gelişen teknoloji sayesinde FAKO (Fakoemülsifikasyon) tekniği ile yapılan ve narkozsuz ve iğnesiz şekilde yapılan operasyonlardan son derece başarılı sonuçlar alınmaktadır” dedi.
İşlem Genellikle Kısa Sürüyor
“Katarakt operasyonunda, saydamlığını kaybeden opaklaşmış lensin alınmasından sonra, yerine yapay mercek yerleştirilerek hastanın tekrardan kaliteli şekilde görmesinin sağlandığını aktaran Prof. Dr. Berkant Kaderli, “Katarakt sorunu tedavi edilmezse zaman içerisinde ilerleyerek görmeye tamamen engel olabilir. Göz içine yerleştirilen lensler, gözü olabildiğince numarasız duruma getirmeyi hedefliyor. Özel olarak hazırlanan bu lensler, gündüz görüşünün net olmasını sağlamanın yanı sıra kontrast özelliği ile gece görüşünü de kaliteli duruma getiriyor. Operasyon 2 mm’den küçük bir kesi ile yapılmaktadır. Yöntemin dikişsiz, ağrısız ve damla anestezisi ile yapılması hastaya büyük avantajlar sağlamaktadır. Bu işlem genellikle 20-30 dakika sürmekte ve hasta 2-3 gün içerisinde normal yaşamına dönebilmektedir” diye konuştu.
Yetersiz beslenme, gözlerin güneş ışığına fazla maruz kalması ve sigara kullanımının da katarakt problemini tetikleyen faktörler olduğunun altını çizen Dr. Kederli ayrıca, ilerleyen yaşla birlikte bireylerde katarakt, göz tansiyonu, sarı nokta hastalığı, göz altı torbaları gibi sorunların daha sık görüldüğünü sözlerine ekledi.