Dikkat tifo salgını!
Mide bulantısı, yorgunluk, ishal, yüksek ateş ve iştahsızlık şikayetleriyle hastanelere başvuranların sayısı hızla arttı.
Bu durum Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinde "tifo salgını var" söylentilerinin çıkmasına neden oldu.
Söylentilerin gerçeği yansıtmadığını belirten uzmanlar, son aylarda tifo hastalığı ile ilgili başvurularda anormal bir artış yaşanmadığını ve böyle bir salgının söz konusu olmadığını dile getirdiler.
Tifo nedir, belirtileri nelerdir, nasıl ortaya çıkar ve nasıl tedavi edilir?
Tifo nasıl bir hastalıktır: Mikrobik ve bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalığın mikrobu çomak şeklindedir. Tifo basili adı verilen bu mikrop, çoğunlukla tifolu hastaların dışkılarında veya idrarlarında, kanlarında, tükürüklerinde veya vücutlarında görülen deri döküntülerinde bulunur.
Tifonun belirtileri: Yorgunluk, baş ağrısı, ishal ya da kabızlık,ateşin yükselmesi, nabzın azalması, tansiyonun düşmesi, hastalık başladıktan birkaç gün sonra karın ve gögüste ortaya çıkan kırmızı lekeler, burun ve bağırsak kanamaları, iştahsızlık ve kilo kaybı ve karın ağrısı.
Tifo nasıl ortaya çıkar: Yiyeceklerin yeteri kadar temizlenmemesi ya da kirli suların içilmesi sonucu bu bakteri vücuda alınır. Ağız yoluyla alınan mikrop, mideye geldiğinde burada yaşayamaz. Midenin asitli olması bu mikrobun yaşamasını engeller ve mikrop burada ölür. Midede oluşan bazı rahatsızlıklardan sonra (mide asidinin azalması gibi) mikroplar, bu durumdan korunurlar.
Ayrıca bol sıvı ya da besinlerle alındığında yine yaşamlarını sürdürebilirler. Bu bakteri yeterli düzeye ulaştığında, tifoya neden olur. Ayrıca hastalıklı ya da taşıyıcı kişilerin dışkılarıyla temas sonucu bulaşma gerçekleşir. Taşıyıcı bir kişinin hazırladığı besinlere mikrobu bulaştırması ve bu besinlerin tüketilmesiyle hastalık bulaşabilir.
Tifoya kirli el hastalığı denmektedir. Bu yüzden ellerin yıkanması hastalığın bulaşmasını önlemek için çok önemlidir. Hastanın dışkılarının, yatak eşyalarının temizlenmesiyle de bulaşmanın önüne geçilebilir.
Tifo nasıl tedavi edilir: Tifo, başka tehlikeli rahatsızlıklara yol açtığından, ölümcül olabilir. Mide kanaması, damar iltihabı, dolaşım yetmezliği gibi sorunlara neden olabilir. Tifo, tedavi edildiği takdirde bu sorunların oluşma riski ve ölüm oranı çok azalır.
Tifo hastalarına ilaç tedavisi uygulanır. Bakterileri yok etmek için antibiyotik tedavisi uygulanır. En çok tercih edilen kloromfenikoldür. Böylece yaklaşık 3 gün içinde ateş kontrol altına alınır. Ampisilin, amoksisilin antibiyotikler de kullanılır. Hamileler ve çocuklar için farklı tür antibiyotik tercih edilir. Bunların hepsi, doktorunuzun sizin durumunuzu göz önüne alarak önereceği ilaçlardır.
Ayrıca beslenmeye dikkat edilmelidir. Alınan besinler protein ve karbonhidrat ağırlıklı olmalıdır. Bunun yanında bol bol su içmek gerekir. Hastalığın yaygın olduğu bir bölgeye seyahat eden kişilerin bu bölgedeki kontrol edilmemiş çiğ ve soğuk besinleri, suları yememeleri gerekir.
Tifodan korunmak için: İçme sularınızın temiz olmasına özen gösteriniz. Yiyecekleri, meyve ve sebzeleri iyice yıkamanız gerekir. Bu bakteriye karşı aşı geliştirilmiştir. Yüzde yüz koruma sağlamasa da yapılması gereklidir.