Dikkat! Bilinçsiz klima kullanımı hasta ediyor
Günümüzde klima, yaz aylarının sıcağından ve neminden korunabilmek için hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi.
Küresel ısınma nedeniyle sıcaklıkların her geçen yıl daha da artmasıyla, klima kullanımında da artış yaşanıyor.
Ancak mekânlarda ve araçlarda kullanılan klimaların, yanlış kullanımından doğan zararları da azımsanmayacak kadar fazla…
Bu noktaların üzerinde durulması gerektiğini belirten Özel Esentepe Hastanesi Dahiliye Bölümü Uzmanı Bekir Arıman, buna maruz kalmamak için bilinçlenme gereksiniminden söz etti.
Klimanın hasta etmemesi için klimanın sık sık açılıp kapatılmaması gerektiğini vurgulayan Arıman, “Klima kullanılırken dikkatli olunması gerekiyor. Sıcaklık ayarının çok düşürülmemesi ve bakımlarının düzenli olarak yaptırılması gibi önlemler alınabilir” dedi.
Araç içindeki klimalara dikkat!
Araba içinde kullanılan klimanın da solunum yolu hastalıklarından bronşit, sinüzit ve zatürreyi tetikleyebileceğine dikkat çeken Uzm. Dr. Bekir Arıman, bunların haricinde göz ve beyin iltihabı, bademcik iltihabı, bazı kas hastalıklarına da neden olabileceğini ekledi.
Dr. Arıman, “Çok fazla yüze temas eden klima, nadiren de olsa yüz felcine yol açabilir. Bu sebeple araçta klima kullanılırken, yüz ve göğüs bölgesine serin havanın direk gelmesi önlenmeli, klima ön cama doğru yönlendirilmelidir” şeklinde önerilerde bulundu.
“Lejyoner hastalığı; klimalar, soğutma sistemleri ve havuzlardan bulaşıyor”
Uzm. Dr. Bekir Arıman lejyoner hastalığının, “Legionella pneumophila” adlı bir bakterinin neden olduğu bir hastalık olduğunu ve bu hastalığı yapan mikroorganizmanın; bakımı iyi yapılmayan; klimalar, soğutma - havalandırma sistemleri, havuzlar ve suyun göllendiği tesisat sistemlerinde çoğalma imkânı bulduğunu açıkladı.
Dr. Arıman ayrıca, bilinçsiz kullanılan klimadan dolayı hastalığa yakalanmamak için klimalar ve soğutma-havalandırma sistemlerinin genel bakımının, temizliğinin ve periyodik filtre değişikliklerinin zamanında yapılması gerekliliğinin altını çizdi.