“Aşırı telefon ve bilgisayar kullanımı el hastalıklarına davetiye çıkarıyor!”
Teknolojinin hemen her alanda hayatımızın içine dâhil olması ve teknolojik aletlerin uzun süreli kullanımı, artan yıpranma ve yanlış pozisyonun da etkileriyle, el ve bilek sağlığını olumsuz yönde etkilerken, uzmanlardan bu konuda uyarılar gelmeye devam ediyor.
Bilgisayar ve akıllı telefonların, günlük hayatımızın vazgeçilmezleri arasına girmesi ve çok fazla kullanılmasına bağlı olarak, ellerde meydana gelen tendon ve sinir sıkışmaları ile takılmaların, el sağlığını önemli ölçüde tehdit ettiğini belirten Özel Esentepe Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Op. Dr. Ali Otuzbir, kronik rahatsızlık olmaması için herhangi bir sorun yaşanması durumunda, vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.
Op. Dr. Ali Otuzbir; günümüzde bilgisayar kullanımının ve akıllı telefon kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte, eskiden ağır el iş yapanların yaşadığı el ve bilek sorunlarının, artık ofis çalışanlarının da en büyük dertlerinden biri olduğuna değindi.
Aşırı Zorlanmadan Uzak Durulmalı
Bilgisayar kullanımı esnasında, tekrarlayan ve zorlayıcı pozisyonda küçük hareketlerin el ve el bileği ağrısına neden olabildiğini kaydeden Dr. Ali Otuzbir; “Çalışma masası, klavye, mouse ve ekran yerleşimi, çalışmaya ara verip vermeme ve dinlenme periyotları, el ve el bileğiyle ilgili rahatsızlıkların oluşumunu tetikleyen faktörler arasındadır. Özellikle bilgisayar kullanım esnasında, mouse yerleşimin, kişinin rahat hareket etmesini sağlayacak şekilde konumlandırılması gerekiyor. Uzun süreli kullanım sırasında, kolun uzun süre boyunca desteksiz şekilde havada tutulması da sorunlara neden olabilir. Bu yüzden, çalışma sırasında mutlaka kolun destek alacağı kadar uzunlukta masalar tercih edilmelidir. Bunun yanında, bilgisayar masasının boyutu ve yerleşimi de büyük önem taşıyor” dedi.
Çeşitli Egzersizler Faydalı Olacaktır
Dr. Ali Otuzbir son olarak; “Yeterli dinlenme ve fazla zorlama yapmadan, daha konforlu bir çalışma ortamının sağlanması, ergonomik kurallara uyum, uzun süreli tekrarlayan işlemlerden kaçınmak, omuz hizasından yüksekte çalışmamak el, el bileği, kol ve omuz sağlığını korumak için önemlidir. Ayrıca fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri ve çeşitli egzersiz hareketleri, el ve bilek şikayetlerinin önüne geçme konusunda destekleyici önlemler olacaktır” ifadelerini kullandı.