Türkiye'de İHA Sertifikaları Hızla Artıyor: 1,5 Milyon Barajını Aştı
Türkiye'de İnsansız Hava Araçları (İHA) sertifikaları hızla artarken, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından kayıtlı toplam lisans ve sertifika sayısı 1 milyon 450 bin 530'a ulaştı.
İHA'lar; sınır güvenliğinden arama kurtarma çalışmalarına, tarım alanlarının denetlenmesinden haritalandırma faaliyetlerine kadar geniş bir yelpazede kullanılıyor.
2017 yılında 17 bin 77 olan toplam İHA sayısı, 5 Aralık itibarıyla yüzde 268,3'lük bir artışla 62 bin 892'ye yükseldi. Bu artışa paralel olarak verilen lisans ve sertifika sayısı da 1 milyon 450 bin 530'u aştı.
İHA kullanımıyla ilgili tüm süreçler, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen usul ve esaslara göre düzenleniyor.
Onay Almak Zorunlu
İHA'ları kullanmak isteyenlerin, aracın ağırlığına ve kullanım amacına bağlı olarak değişen kurallara uymaları gerekiyor. Özellikle, 500 gram ve üzeri İHA'ların sisteme kayıt yaptırmaları ve Genel Müdürlük'ten onay almaları zorunlu.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ücretsiz çevrim içi sınavı geçenler, Sportif/Amatör Pilot Sertifikası almaya hak kazanıyor. Bu sertifika ile sadece "yeşil alan" olarak nitelendirilen açık arazilerde ve yerleşim olmayan bölgelerde uçuş gerçekleştirilebiliyor.
Ticari uçuşlar için ise yetkili eğitim kuruluşları tarafından verilen İnsansız Hava Aracı Ticari Pilot Eğitim Sertifikası ve Genel Müdürlük tarafından düzenlenen İHA Pilot Lisansı şartı aranıyor.
Ancak emniyet ve askeri alanlar, kamu kurumları, güvenlik açısından hassas bölgeler ve havaalanlarına 9 kilometre yakınlıktaki yaklaşma sahalarında İHA uçuşuna izin verilmiyor.