'Müsilaj' balık fiyatlarını arttırdı!
1 Eylül 2020 günü başlayan balık avı sezonu yarın kapanıyor. Küresel koronavirüs salgını nedeniyle sağlıklı gıdaya ihtiyacın artması balık gibi zengin vitamin kaynağını daha değerli hale getirirken tezgahlarda istenilen bolluk yaşanmadı. 228 gün boyunca ağlarını denizlere bırakan yaklaşık 16 bin teknenin çoğu, 15 Nisan’ı beklemeden sezonu kapattı. Tezgahta balık çeşidinin az olmasına rağmen tutulan balığın yüksek değerde satılması balıkçının mutlu bir sezon geçirmesini sağladı. Balıkçıların en büyük sorunu Ocak ayından itibaren Marmara Denizi’ni saran müsilajdan kaynaklanan kirlilik.
Bu balık sezonunda hamsi 20-40 TL fiyat aralığında satılırken, Eylül- Kasım arasında tanesi 15 TL olan palamut sezon sonunda 40 TL’ye kadar yükseldi. Balıkçılar, çeşidi ve miktarı azalmasına rağmen tüketicinin ısrarla beklediği balıkları istedikleri fiyattan sattıkları için sezonu memnun kapattı.
‘Aracı yok, kazandık’
Türkiye’nin en büyük balıkçı köyü Rumeli Feneri’nde ağlarını yenilemeye başlayan Koçali teknesinin reisi Nahit Koçali, sezonu erken kapatarak 2022 için hazırlıklara giriştiklerini belirtti. Nahit Koçali, “Sezonda para kazanabildik çünkü aracıya komisyon ödemedik. Tuttuğumuz balık değerinde satıldı, tüketici sağlıklı gıda olan balığa ulaşabildiği için mutluydu. Bizde emeğimizin karşılığını aracı olmadan aldığımız için mutluyduk” dedi. Garipçe’den açılarak Karadeniz ve Marmara Denizi’nde balık avlayan Ayhan Arslan ise, balık miktarının ve çeşidinin az olmasına rağmen değerinin üzerinde satılmasıyla beklentilerinin karşılandığını söyledi. Arslan, “Havyarlı balık denilen üremek üzere olan balığın avlanmaması, hedef dışı avcılığın yapılmaması gerekir. Marmara Denizi’ndeki kirliliğin gözle görülür şekilde artması beni gelecek sezon için düşündürüyor” diye konuştu.
‘Marmara’yı yok ediyor’
İstanbul Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Erdoğan Kartal da, “2021 yılı başlarında Marmara Denizi’nde başlayan müsilaj ne yazık ki Marmara balıkçısını vurdu. Sezonu erken kapatmanın en büyük nedeni müsilaj denilen kirlilik. Bu konuda ilgili bakanlıklarımızdan yardım bekliyoruz. Bu sorun şimdilik sadece Marmara Denizi balıkçılarını ilgilendirse de ulusal bir soruna dönüşebilir. Aksi halde balıkçılarımız eve ekmek götüremez” diye konuştu.