Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Yönetmeliği Resmi Gazete'de Yayınlandı
Yeni yönetmelik, kriz nedeniyle çalışma sürelerini en az üçte bir oranında azaltmak veya faaliyetlerini durdurmak zorunda kalan işletmelere yönelik olarak uygulanacak. İşverenler, kriz durumlarında Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurarak kısa çalışma talebinde bulunabilecekler. Başvuruda, krizin iş yerine etkileri ve kısa çalışmaya tabi sigortalıların listesi de bildirilmek zorunda.
İş yerinde kısa çalışmaya geçilebilmesi için haftalık normal çalışma süresinin en az üçte bir oranında azalması gerekiyor. SGK, işverenin başvurusunu sebep ve şekil yönünden değerlendirip uygun bulursa, kısa çalışma ödeneği devreye girecek. Ödeneğin miktarı, sigortalının son 12 aylık prime esas kazançlarına göre belirlenen günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60'ı kadar olacak ve bu miktar asgari ücretin yüzde 150'sini aşamayacak.
Ödeneğin Kapsadığı Durumlar ve Koşullar
3 Şubat 2024 tarihinde yayımlanan 7495 sayılı kanun ile genel salgın durumu da Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) kapsamına alınmıştı.
İş yerlerinin deprem, yangın, su baskını, heyelan, salgın hastalık gibi zorlayıcı sebeplerle faaliyetlerini geçici olarak durdurmak veya azaltmak zorunda kalmaları durumunda, SGK Yönetim Kurulu kararı aranmadan kısa çalışma başvuruları değerlendirilecek.
Sigortalı çalışanların kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için işverenin kısa çalışma talebinin SGK tarafından uygun bulunması gerekiyor. Ayrıca sigortalının kısa çalışmaya başlama tarihinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olması ve son üç yılda en az 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olması şartı aranıyor.
Kısa çalışma süresince sigortalıların primleri eksik ödenecek, bu durum ise çalışanların emeklilik sürecinde hak kayıplarına neden olabilecek. Çalışanların bu sürede eksik prim ödemeleri nedeniyle emekliliklerinde gecikme yaşanabileceği ifade ediliyor.