DSÖ'den Elektronik Sigaralar İçin Önemli Çağrı
DSÖ'nün yayımladığı rapora göre elektronik sigara tütün kullanımını azaltmada etkili olmamakla birlikte gençlere yönelik pazarlama ısrarıyla toplum sağlığını olumsuz etkiliyor.
DSÖ, 34 ülkenin elektronik sigara satışını yasakladığını, 88 ülkede minimum yaş sınırı olmaksızın satışına izin verildiğini ve 74 ülkede herhangi bir düzenlemenin bulunmadığını vurguladı.
Raporda, nikotinli elektronik sigaraların bağımlılık yapıcı özellikleri, kanserojen etkileri, kalp ve akciğer rahatsızlıklarına neden olma riski ele alındı.
DSÖ, agresif pazarlama stratejileri nedeniyle 13-15 yaş arası gençlerin yetişkinlerden daha fazla elektronik sigara kullandığını belirtti.
Buna rağmen sektör oyuncuları düşük sağlık riskleri ve zarar azaltıcı etkilerine vurgu yaparak elektronik sigaraların sigarayı bırakmada yardımcı olduğunu savundu.
Fakat elektronik sigarada sağlık riskleri endişe verici bir noktada bulunuyor.
DSÖ, elektronik sigara kullanımını önlemek ve nikotin bağımlılığıyla mücadele etmek için tütün kontrolüne kapsamlı bir yaklaşımın yanı sıra elektronik sigara satışını yasaklayan ülkelerin denetim mekanizmalarını güçlendirmesi, ürünü satışa izin veren ülkelerin ise güçlü düzenlemeler ve vergilendirmeler getirmesi gerektiğini vurguladı.