Bakan Koca Türkiye'deki son durumu açıkladı!

Bakan Koca Türkiye'deki son durumu açıkladı!

Vaka sayıları ve hastaların durumunun ele alındığı toplantıda, tanı ile tedavi konusunda dünyadaki ve Türkiye'deki gelişmeler değerlendirildi.

Sağlık Bakanı Koca'nın açıklamalarının satır başları:

Salgınla mücadelede seksen üç milyon birlikte sahip olduğumuz başarı, vizyoner bir liderlikten güç alan bir başarıdır.

Cumhurbaşkanımız, devletimizin bütün kurumlarına saygı ve teşekkürlerimi sunuyorum. 

Sizlere teşekkürlerim tam bir zaferle sona ermiş bir teşekkür değildir. Birbirimize güç veren teşekkürlerdir. 

Cumhurbaşkanımız önlemleri ve kararlar dünkü toplantıda açıklandı. Koronavirüsün kökü tamamen kazınana kadar bu tedbirler gerekmektedir. Bugüne kadar kısıtlı sokağa çıkan büyüklerimiz haftanın her günü sabah onla akşam sekiz arasında dışarı çıkabilecektir. Bu grubun evde kalmasının sebebi, salgına karşı ciddi bir dezavantajı olmasıdır. Bu yaş grubundaki vücut direnci ve kronik rahatsızlıklar fazladır. Vakaların yüzde on beş nokta yedisi bu yaş grubundandı. Şu an ise yüzde 50 oranında azalma göstermiştir. 

18 yaş altıyla ilgili kısıtlamalar kaldırıldı. Başta çocuklarımız olmak üzere bulaştırıcılıkta potansiyeli olan gruptur. Kayıplarımızın etkileyici düzeyde azalması bu gruplara bağlıydı. Kısıtlamalar bu kayıplara engel oldu. 

Sevgili gençler,

Salgın döneminde genç olmak kabahat değildi. Hastalık belirtisi göstermeden virüsü taşımanız günlerinizi evde geçirmenize neden oldu. Bu sebeple şu anda daha fazla tedbirli olmalısınız. Bir ağabeyiniz olarak aklım sizlerde olacak.

Kıymetli büyüklerim, 

Evde kaldığınız günler boyunca riskten uzak kaldınız. Şu an serbest olmanız risklerin kalktığı anlamına gelmiyor. Risk hala var. Sizlerden istirhamım evde geçen günleri riske atmamanız. Lütfen büyüklüğünüzü tekrardan gösterin.

Tedbirler konusunu, bunları layıkıyla uygulamakta bazı sorunlar yaşasak da iyi çalıştık. Şimdi ise hastalıktan nasıl korunacağımızı iyi biliyoruz. Salgınla mücadelede kontrollü sosyal hayat ilkerine uyarak mücadele günlerine geçtik. 

Aktif mücadelede iki koruyucu silahımız var, maske ve sosyal mesafedir. Bu iki tedbirden biri tek başına yeterli değildir. İki tedbir birlikte tam tedbirdir. El temizliğine normalden fazla önem gösterilmelidir. Virüs yüzeylerde bir müddet anlı kalabildiği için bulaşma olmaktadır. 

Hala bir ilaç veya aşı bulunmadı. Geride bıraktığımız dönemi özellikle Avrupa ülkelerine kıyasla en az can kaybı ve ekonomik sıkıntıyla atlattığımız göz önündedir. Kısıtlamaların kalkmasının güvencesi ise size inancımızdır. 

Sizlere bu günlere hazırlamak için hayatlarını feda eden hocalarımız ve bilim insanlarımız olduğunu unutmayın. Beş bine yakın insanımız bu salgın yüzünden aramızdan ayrıldığını unutmayın. Tedbirlere uyun.

10 gün önce başlayan normalleşme süreci, çok geniş bir alanı içeren süreçti. 

Türkiye bu süreci en az hasarla atlatan ülkeler arasında. Tedbirlere uymak şimdi devletimize ve milletimize karşı birer ödevdir. Normale dönüşün geri dönüşsüz sağlarsak daha mutlu bir ülke olacağız. 

Son vakayı en kısa zamanda görmek tedbirlere uymakla mümkündür. Altı ayı geride bırakan salgının DSÖ'den aldığım verilerle size anlatacağım. 

Türkiye'de son 24 saatte 922 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 17 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 173 bin 36, can kaybı 4 bin 746 oldu.

Son 24 saatte 2241 kişinin daha iyileşmesiyle Kovid-19 tedavisi tamamlananların sayısı 146 bin 839 oldu.

YURT DIŞINDAN GELENLERE TEST VE KARANTİNA OLACAK MI?

Bu geçişlerin uçuşların nasıl yapılabileceği konusu çok tartışıldı. Avrupa ülkeleri bu süreçte havalimanlarında test yapılmasını önermedi. Avrupa ülkeleri bu testi önermiyor ve yapmıyor. Biz Türkiye'de turizmin yoğun olduğu bölgelerde yerleşim yerlerini sertifikalandırarak, bilgilendirerek detayları belirlemiş olduk. Biz şunu yapmak istiyoruz. Yurt dışından gelen tüm vatandaşları sağlık taramasından geçirmek istiyoruz. Ülkelerin salgın durumunu da göze alarak hangi takvimle bu seferlerin, uçuşların izinlerinin verilebileceğini belirledik.(Yurt dışı uçuşların açılacağı ülkeler) Ülkelerle ilgili bir risk olduğunu tespit ettiğimizde bunu tekrar değerlendireceğiz. Ateş yüksekse, bulgu varsa, en ufak şüphe varsa hastanede tedavisini planlıyor olacağız. 

65 yaş üzeri kısıtlamalarımızdan son derece faydasını gördük. Bu açıdan aldığımız bu kararların sonuçlarının ne kadar başarılı olduğunu DSÖ daha yeni fark ediyor. 

TOPLUM BİLİMİ KURULU

Toplum Bilimi Kurulu özellikle ikinci dönem yani kontrollü sosyal hayat dediğimiz bu dönem için büyük bir önemi vardır. Bilim Kurulumuz daha çok bilim tarafında büyük bir fonksiyon gördü ve böyle devam edecek. Psikolojik ve sosyolojik etkilerini de konuşacağımız ve bunları da değerlendireceğimiz bir dönemdeyiz, bu etkileri de görmek ve değerlendirmek için bu kuruldan da bunları bekliyoruz. Ve bu dönemde iletişim dili de oldukça önemli. 

DİYARBAKIR İLİNDE VAKA ARTIŞI

Genel olarak özellikle vaka sayısının yüzde 60'ı İstanbul'daİstanbul ve İzmir gibi illerimizde vaka sayısı azaldı. Her geçen gün Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kısmi bir artışın olduğunu söyleyebiliriz.

Diyarbakır'da son günlerde 100 vakaya kadar çıkan bir artış görüyoruz. Bu artış ise kültürel ve sosyal etkinlikler sonrası artış söz konusu. Buralarda filyasyon çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Vatandaşlar tedbirlere sıkı sıkı bağlı olmalıdır. Ankara'da son günlerde bir yükseliş söz konusuydu. Bugün düşüş yaşandı. Konya'da bir fabrikada korona tespit edilmesinden kaynaklı artış vardı ancak bugün itibariyle düşüş yaşanıyor. 

Biz bu döneme kontrollü sosyal hayat dedik, bundan sonraki süreçte bu serbestlikle bu tedbirlere uyulmazsa o durumda daha üzücü sonuçlar karşımıza çıkabilir. O durumda başa dönme riski taşıyabiliriz.

ÖLÜM ORANLARI ÖNLEMLERE RAĞMEN NEDEN 65 YAŞ ÜSTÜNDE YÜKSEK ÇIKIYOR?

Bizi yanıltan oranın yüksekliği.. 1 Nisan öncesi toplam vakanın içindeki 65 yaş sütü oranı yüzde 15.7 idi. Kısıtlama sonrası bu oran yüzde 7.5'a düştü. Yani yarı yarıya düştü. 1 Nisan öncesi gibi olsaydı, bu sayı iki katına kadar çıkmış olacaktı, sayı belki 10 binlere yakın olurdu.

HAFTA SONU YASAKLARI

Hafta sonu yasak kararı hükümetin kararıydı. Özellikle Bilim Kurulu'muzun gündemine gelmemişti. Bu çerçevede sayın Cumhurbaşkanımızın genel beklenti doğrultusunda yaptığı açıklamayı hepimiz görmüş oldu.