Ankara-İzmir hızlı tren projesinin maliyeti şaşkına çevirdi
Projenin 4,3 milyar TL olarak açıklanan maliyeti ise neredeyse 10’a katlanarak 47,1 milyar TL’ye ulaştı. Projede kilometre başına maliyetin 5 milyon dolar olduğunu belirten CHP Milletvekili Ulaş Karasu, “Bunun dünya standardı 1,5 milyon dolar. Böyle bir maliyet dünyanın neresinde var?” dedi.
CHP’li Karasu, projeye yönelik maliyetin ikiye bölündüğünü söyledi. Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda projeye yönelik ilk kalemin, tamamı devlet harcaması olan, ‘Ankara-İzmir Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı altyapı projesi’ olduğunu belirten Karasu, projenin maliyetinin 13 milyar 890 milyon TL olduğunu ifade etti. İlk proje kapsamında 2021 yılına kadar 8,9 milyar TL harcandığını dile getiren Karasu, 2022 yılında proje için 2,1 milyar TL’lik ödenek ayrıldığını bildirdi.
"Projede, kilometre başına 92 milyon 772 bin TL para harcanmış olacak"
Projenin ikinci bölümüne yönelik Karasu, şunları kaydetti: “Projenin ikinci bölümünün maliyeti ise 33 milyar 238 milyon TL. Bu tutarın 27 milyar 797 milyon TL'lik kısmı dış kredi olarak tanımlandı, ihale ERG İnşaat'a pazarlık usulüyle verildi. Bu bağlamda, iki projenin kalemleri toplandığında 508 kilometrelik hattın maliyeti 47 milyar 128 milyon TL'ye çıkmakta. Başka bir hesapla projede, kilometre başına 92 milyon 772 bin TL para harcanmış olacak. Bunun dünya standardı ise 1,5 milyon dolar civarında.”
"Neden açık ihale yapmadınız?"
Kilometre başına maliyetin dünyada örneğine rastlanmadığını vurgulayan Karasu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle şunları sordu:
-Bu ihale hangi gerekçelerle 21'inci madde (b) bendi usulüne göre yapılmakta?
-Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesini neden açık ihale yapmadınız?
-21'inci madde (b) bendiyle ihaleyi kazanan ERG İnşaat dövizdeki dalgalanmayı öne sürerek ek ödeme talep etmiş midir? Ettiyse kaç TL'lik bir ek ödeme talebi olmuştur?