Yeni Keşif: Kalın Atmosferli Bir Süper Dünya Belirlendi
Gökbilimciler, 41 ışık yılı uzaklıktaki bir Güneş sisteminde Dünya'nın iki katı büyüklüğündeki bir gezegenin etrafında kalın bir atmosfer tespit etti.
"55 Cancri e" olarak bilinen bu süper Dünya, karbondioksit ve karbon monoksit gibi gazlarla kaplıdır ve yüzey sıcaklıkları 2.300 santigrat dereceye kadar çıkabiliyor.
Gezegen, Dünya'dan sekiz kat daha ağır ve yüzeyi magma okyanuslarıyla kaplı.
Kansas Üniversitesi'nde çalışan gökbilimci Ian Crossfield keşfin ardından "Bu, muhtemelen bu gezegenin bir atmosfere sahip olduğuna dair şimdiye kadarki en sağlam kanıt" dedi. Araştırmacılar, gezegenin atmosferinin tam olarak hangi bileşenlerden oluştuğunu belirlemede kesin olamasa da Dünya'nın atmosferinde bulunan nitrojen, oksijen, argon gibi gazların benzerlerinin bulunduğunu belirtti.
Keşfedilen yeni gezegen yüzey sıcaklıkları canlı yaşamını mümkün kılmasa da bilim insanları, bu keşfin daha misafirperver olabilecek başka kayalık gezegenlerin varlığına işaret ettiğini düşünüyor. Araştırma ekibi, bu keşfin, gezegenlerin atmosferlerini incelemek ve potansiyel yaşam belirtilerini araştırmak için yeni fırsatlar sunabileceğini belirtti.
Araştırma sonuçları Nature dergisinde yayımlandı.