Nâzım Hikmet'in ölüm yıl dönümü
Nâzım Hikmet Ran ölümünün 51'inci yıldönümünde Çankaya Belediyesi'ne ait Galeri Uray'da anılacak. Ölümünden on yıl önce “Vasiyet” olarak yazdığı “Anadolu’da bir köy mezarlığına gömün beni" dizelerine karşın, mezarı Moskova’da bulunan Nâzım Hikmet, ülkesinde çeşitli kültürel ve sosyal etkinliklerle anılıyor. Çankaya Belediyesi Galeri Uray, büyük ozanın ölümünün 51. yıldönümünde, “Nâzım Hikmet Portreleri” sergisine ev sahipliği yapacak. Karikatürcüler Derneği üyelerinin çizdiği 70 ayrı portreden oluşan sergiye, dernek üyelerinden sanatçı Metin Üstündağ ve Musa Kart da katılacak. 3 Haziran 2014 tarihinde 18.00’de açılacak sergi, 5 Haziran 2014’e kadar gezilebilecek.
Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Nâzım Hikmet Ran, 17 Ocak 1902'de Selanik'te doğdu. Usta kalem, 3 Haziran 1963 sabahı ise geçirdiği kalp krizi sebebiyle hayatını kaybetti.
Daha çok Nâzım Hikmet olarak anılan Türk şair, oyun yazarı, romancı, anı yazarı olarak Türk edebiyatına önemli eserler kazandırmıştır. Nâzım Hikmet Ran "Romantik komünist" ve "romantik devrimci" olarak da tanımlanır. Nâzım Hikmet Ran siyasi inançları yüzünden defalarca tutuklanmış ve yetişkin yaşamının büyük bölümünü hapiste ya da sürgünde geçirmek zorunda kalmıştır. Nazım Hikmet Ran’ın şiirleri elliden fazla dile çevrilmiş ve eserleri birçok ülkede önemli ödüllere layık görülmüştür.
Nâzım Hikmet Ran yasaklı olduğu yıllarda Orhan Selim, Ahmet Oğuz, Mümtaz Osman ve Ercüment Er adlarını da kullanmıştır. Nâzım Hikmet Ran’ın İt Ürür Kervan Yürür kitabı Orhan Selim imzasıyla çıkmıştır. Nâzım Hikmet Ran Türkiye'de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerindendir. Nâzım Hikmet Ran Uluslararası bir üne ulaşmış ve dünyada 20. yüzyılın en gözde şairleri arasında gösterilmiştir.
Şiirleri yasaklanan ve yaşamı boyunca yazdıkları yüzünden 11 ayrı davadan yargılanan Nâzım Hikmet Ran, İstanbul, Ankara, Çankırı ve Bursa cezaevlerinde 12 yılı aşkın süre yattı. Nâzım Hikmet Ran 1951 yılında Türk vatandaşlığından çıkarıldı; Nazım Hikmet Ran’ın ölümünden 46 yıl sonra, 5 Ocak 2009 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile bu işlem iptal edildi. Usta kalemin mezarı Moskova'da bulunmaktadır.