Nakit Kullanımı Psikolojik Acıya Sebep Oluyor
Hollanda'da Groningen Üniversitesi'nden ekonomistlerin yürüttüğü yeni bir araştırma, nakit para kullanmanın psikolojik acıyı artırdığını ve harcama alışkanlıklarını etkilediğini ortaya koydu.
Araştırma, nakit para kullanımının banka kartı veya kredi kartı kullanımına kıyasla yüzde 20 daha fazla psikolojik acıya sebep olduğunu gösterdi.
Günümüzde nakit para kullanımının popülerliği azalsa da, harcamaları kontrol altına almanın en etkili yollarından biri olabileceği belirtiliyor.
Araştırmacılar; nakit ödemelerin, bireylerin harcama alışkanlıklarını daha fazla etkilediğini ve psikolojik olarak daha fazla acıya sebep olduğunu belirtiyor.
Hızlı ve Kolay Harcama Alışkanlığı
Araştırmacılar, temassız ödeme yöntemlerinin kullanımının artmasıyla birlikte insanların daha hızlı ve kolay ödeme yapabildiğini ancak bu durumun aşırı harcama riskini artırdığını tespit etti.
Çalışma; elektronik ödemelerin özellikle temassız ödemelerin, nakit ödemelere göre daha az acı verici olduğunu gösterdi.
Nakit ödemelerde bireylerin harcamalarını daha iyi kontrol edebildiği ve tutarı daha dikkatli bir şekilde takip ettiği belirtiliyor. Kartla yapılan ödemelerde ise kontrolün zorlaştığı ve bu durumun aşırı harcamalara zemin hazırladığı vurgulandı.
Araştırmacılar, nakit kullanımının azalmasıyla birlikte, politika yapıcıların tüketicilerin elektronik ödeme yöntemlerini kontrol altında tutmalarına yardımcı olacak araçlar geliştirmesi gerektiğini vurguladılar.
Özellikle temassız ödeme gibi hızlı ve kolay yöntemlerin, insanları aşırı harcama yapmaktan alıkoyacak düzenlemelerin yapılması önem taşıyor.