Yüzbinlerce kişiyi sevince boğan 6 müjde
Dün Ankara’da şoför esnafı ile bir araya gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı 6 müjde sektöre çok büyük sevinç yaşattı. Açıklanan müjdeler ile maddi imkânsızlıklardan ötürü değişimi yapılmayan binlerce aracın yenilenmesinin önünü açılacakken, getirilecek kanuni güvence ile yine binlerce ticari araç sahibinin de gelecek ile ilgili kaygıları tamamen ortadan kalkmış olacak.
6 MÜJDE BİRDEN!
Başbakan tarafından dün açıklanan müjdelere göre; 2016 yılının sonuna kadar aracını değiştirecek ticari taksi, hatlı minibüs ve otobüs sahiplerinin ÖTV’sini devlet ödeyecek. Şoför esnafın güvenliği için araçlara takılacak kamera ve GPS ücretleri de vergiden düşürülecek. Dinlenme yerleri ve durak kulübeleri yaygınlaşacak ve yerel yönetimlere de bu konuda destek verilecek. Yine en az ÖTV kadar önemli bir sorun olan Özel Halk otobüslerinin tanım sorununa yönelik de gerekli kanuni yapısal değişikler yapılacak olması... Yapılacak düzenleme ile artık Özel Halk otobüsleri terimi de trafik kanununa eklenecek. Öte yandan minibüsçülerin motorlu taşıt vergisi sorunlarını da çözülecek.
O İDDİA YALANLADI
Başbakan açıkladığı müjdelerin sonunda ise bir düzeltmeye yer verdi. Metro ve raylı sistem hatlarındaki servislerinin kaldırılacağı iddialarına yönelik söz konusu iddianın doğru olmadığını söyleyen Davutoğlu, bu açıklaması ile şoför esnafını da rahatlatmış oldu.
300 BİN KİŞİYİ SEVİNCE BOĞDU
Davutoğlu’nun açıkladığı 6 başlık sektörde faaliyet gösteren ve sayıları Türkiye genelinde yaklaşık 300 bini bulan taksici, minibüscü ve otobüsçü esnafını adeta sevince boğdu. Uzun zamandan beri sektörün masaya getirdiği talepler dün gerçeğe dönüştü.
50 BİN TL'YE VARAN İNDİRİM OLACAK
Özellikle 2016 yılı sonuna kadar sıfır araçta ÖTV'nin devlet tarafından karşılanması binlerce araç sahibini havalara uçurdu. Söz konusu düzenleme ile alınacak araçlarda aracın türüne göre 50 bin TL'lere kadar varan indirimler yapılacak. Bu da piyasada miladı dolmuş ve toplu taşımaya hizmet vermeye elverişli olmayan araçların piyasadan çekilmesine vesile olacak.
SADECE İSTANBUL'DA 6 BİN ARAÇ VAR
Sadece İstanbul'da 3 bini minibüs bin 500'ü taksi ve bin 500'ü de halk otobüs olmak üzere toplam 6 bin araç yenilenmeyi bekliyor. Bu rakamın oransal anlamda diğer illerde çok daha yoğun olduğu belirtiliyor. Araçların değişiminin önündeki en büyük engel olarak ise araç maliyetlerinin olduğu ifade ediliyor.
ÖZEL HALK OTOBÜSLERİNE TEK ÇATI
Yine müjdeler arasında yer alan en önemli maddelerden bir diğeri ise özel halk otobüslerinin tanımının kanuna eklenecek olması...
Bu madde faaliyet gösterdikleri günden beri taksi ve minibüsçüler gibi genel bir tanımı olmamasından kaynaklı çok ciddi mağduriyetler yaşayan özel halk otobüsü esnafını artık kanunen koruma altına almış olacak. Özel halk otobüsü esnafı keyfi uygulamalardan kurtularak belli standartlara kavuşmuş olacak. Ülke genelinde dağınık olan özel halk otobüsleri yapılan tanımla ile birlikte tek bir çatı altında toplanma imkanına kavuşmuş olacak.
Başbakan'ın şoför esnafına verdiği müjdeler sonrası Haber7''nin görüşüne başvurduğu sektör temsilcileri büyük sevinç yaşadıklarını belirterek, bu zamana kadar aldıkları en güzel hediyenin bu olduğunu dile getirdi... (Kenan Biter/Haber7)
''EN GÜZEL MÜJDE''
İstanbul Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Faik Yılmaz:
Ulaşım sektöründe faaliyet gösteren araç sahiplerine çok ciddi müjdeler geldi. Çok doğru bir uygulamayı hayata geçirdiler. Uzun zamandan beridir söylüyorduk nihayet bugün müjdesi verildi. ÖTV'nin alınmaması ile birlikte araçlar değişeceği için yakıttan, araç konforuna kadar pek çok alanda fayda sağlanacak. Öte yandan bu gelişme otomotiv sanayiyi de geliştirecek. Türkiye genelinde rahat 250 bin aracı ilgilendiriyor. Ahilik haftasında en güzel müjde oldu bizim için.
HABERİ DUYAN TELEFONA SARILDI
İstanbul Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Koray Öztürk:
Bu bizim için çok sevindirici haber. Haberi alanlar telefonlarına sarılıp bir birlerine Başbakan'ın açıkladığı müjdeleri anlatıp, sevinçlerini paylaşıyor. Bende zaten tüm arkadaşlarıma mail attım araçlarını değiştirsinler diye.
''2016 SONUNA KADAR TÜM ARAÇLARIMIZI DEĞİŞTİRİRİZ''
Bizim için en önemlisi ÖTV. O yüzden ÖTV'nin kalkması demek; şu anki araçların tamamen değişmesi anlamına geliyor. İstanbul’da 3 bine yakın aracın değişmesi gerekiyor. Söz konusu araçların bedeli 115 bin TL ve bu araçların 30-35 bin TL ÖTV’si var. O yüzden bu gelişme esnafı adeta uçurur. Biz minibüsçüler olarak yaşanan gelişme sonrası 2016 yılı sonuna kadar araçlarımızı tamamen değiştiririz diye düşünüyoruz.
''100 BİN LİRALIK ARACI 50 BİNE ALACAĞIZ''
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur:
Olağanüstü büyük bir müjde. ÖTV'nin belli bir süreliğine kalkması ile bugün 100 bin TL’ye alınan dolmuşlarımızı 50 bin TL’ye alabileceğiz.Bu da İstanbullu'nun daha konforlu araçlar ile seyahat edeceği anlamına geliyor. Çünkü arkadaşlarımız aracını değiştirirken değişimin maliyetini 5 yıl olarak planlanıyorlardı bu da çoğu arkadaşımızın aracını değiştirmesini engelliyordu. İstanbul’da 5 yaş şartından ötürü 2 bin araç değişmişti. Her sene değişmesi gereken ise 3 bin 500 araç var. O yüzden ben çok teşekkür ediyorum muazzam bir müjde oldu bizim için. Bu müjdeler ile Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi Başbakan Davutoğlu da takscilerin yanında durduğunu göstermiş oldu.
''KANUNDA BİR TANIMIMIZ OLACAK''
İstanbul Anadolu Yakası Özel Halk Otobüsleri Başkan Vekili Serhat Akçakaya:
Halk Otobüsü tanımının yapılması bizde çok büyük heyecan yaşattı. Karayolları Kanununda her türlü taşımacılığının bir ismi var yalnız halk otobüslerine yönelik bir tanım yoktu. Böyle bir tanım kanunda geçerse halk otobüsçülerinin gelecek açısından önünü açacak. Artık bizim de bir standartımız olacak. Kanun ile tüm haklarımız korunacak. Bir birlik olacağız. Bizim için bu çok önemli.
KEYFİ UYGULAMALAR SONA ERECEK
Şu anki halimizde tanım olmadığı için belediyeler keyfi uygulamalar ile bu işi kendileri yapıp bizleri devreden çıkarabiliyor. Bu uygulamada bizi her zaman tedirgin ediyordu. Ama artık kanunen korunmuş olacağız. Kurumsallaşmış olacağız. Tek bir adla anılacağız ve nasıl taksiye her yerde taksi deniliyorsa bizim de böyle bir tanımımız olacak. İstanbul’da 3 bin özel halk otobüsü var. Bunların yüzde 50’si değişti. Bu yasa ile geri kalan yüzde 25’lik kesmin daha değişeceğini tahmin ediyoruz.''