Un kurduna yoğun talep!
Çiftliğinde canlı yem üretimi yapan Selami Gökgöl, Türkiye'de "sarı kurt" diye bilinen un kurdunun, kanatlı hayvanların tümüne temel gıda olarak verildiğini söyledi.
Çiftliğin çekirge üretmek amacıyla kurulduğunu anlatan Gökgöl, talep üzerine un kurdu başta olmak üzere çeşitli canlı yem üretimi yaptıklarını bildirdi.
Üretimlerini hijyenik şartlarda gerçekleştirdiklerini vurgulayan Gökgöl, şöyle konuştu: "Hava ve suda ozon jeneratörleri kullanıyoruz. Bu şekilde ortamı dezenfekte ediyoruz. Kullandığımız yemler, birçok merdiven altı yem üretimi yapanların aksine, evcil hayvanlar için oldukça sağlıklı. Kurtları sadece kepek ve mısır unuyla yetiştirmiyoruz. Yemlerimiz 11 çeşit organik katkı maddesinden oluşuyor. Ayrıca yüksek oranda vitamin ve mineral de içeriyor. Özellikle bu yemlerin kalsiyum oranlarının oldukça yüksek olduğu, yapılan analizlerde tespit edildi. Bu da kuş besleyenler veya yetiştirenler için önemli bir avantaj. Bu alanda Avrupa'daki çeşitli şirket ve kurumlardan ödül aldık."
"Bir kurt 3,5 ayda yetişiyor"
Yem olabilecek bir un kurdunun 3,5 ayda yetiştiğini kaydeden Gökgöl, "Doğal koşullarda bu süre bir yılı buluyor. Şu anda elimizde 150 kilogram un kurdu var. Talebin yoğunlaşması durumunda haftada 30-40 kilogram üretebiliyoruz. Fazla üretim yaparak canlıları öldürmüyoruz. Talebe göre üretimi azaltıp çoğaltıyoruz" dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, tavuk sakatatından elde edilen yemlerin tavuklara yedirilmesinin yasaklanmasına ilişkin çalışmaları bulunduğuna işaret eden Gökgöl, bunun, tavuklar için iyi bir besin kaynağı olan un kurduna talebi daha da artırmasını beklediklerini dile getirdi.
Gökgöl, "Tavuk sakatatından elde edilen yemlerin diğer besinlerle karıştırılarak maliyetlerin aşağı çekilmesi çok doğru değil. O yemleri yiyen tavukları, insanlar yiyor. Sağlıklı bir durum değil. Üreticilerimizden ricamız, doğru ve sağlıklı beslenme yolunu tercih etmeleri" diye konuştu.
Selami Gökgöl, Antalya'dan yurt içi ve dışına canlı yem gönderdiklerini de belirtti. Daha çok küçük işletmelerden talep aldıklarını ifade eden Gökgöl, boyutuna göre adedi 40 kuruştan satılan un kurdunun kilogram fiyatının ise 119-400 lira arasında değiştiğini sözlerine ekledi.