Lüks otomobil vurguncusuna darbe!

Lüks otomobil vurguncusuna darbe!

Lüks oto ithalatını mercek altına alan Maliye, vurguncuları tespit etti. Farklı yöntemler kullanılarak ÖTV kaybı oluşturanlara vergi cezası kesildi. Lüks oto ithalatında vergi kayıp ve kaçağının tespiti ve bu kaçağın önlenmesi amacıyla başlatılan denetim çalışmalarında 309,3 milyon Türk Lirası matrah farkı bulundu. 125 milyon liralık vergi farkı tespit edilirken, 1 yılda 338,2 milyon lira ceza kesilmesi öngörüldü.

ŞİRKETLERE İNCELEME

Daha sonra devam eden denetimlerde lüks araç satışı gerçekleştiren mükelleflerin iş merkezleri, şubeleri ve araç depoları nezdinde de fiili envanter denetim çalışmaları yapıldı. Denetimler sonucunda düzenlenen fiili envanter tutanaklarının değerlendirilmesiyle vergi kayıp ve kaçağına sebep olma bakımından riskli bulunan mükellef hakkında yapılan vergi incelemesi gerçekleştirildi. İnceleme sonucunda 4,7 milyon liralık matrah farkı, 28 milyon lira vergi farkı tespit edilirken, 64,8 milyon lira ceza kesilmesi öngörüldü. Toplamda 400 milyon lira ceza kesildi. Maliye Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın kontrollerinde 'çifte fatura' başta olmak üzere lüks araçların yüksek vergi ödemeden Türkiye'ye sokulduğu tespit edildi. Örneğin normalde 100 bin Euro'ya alınan bir aracın fatura bilgisi 50 bin Euro olarak düzenleniyor. Banka ve Maliye sistemine dahil olmaması için aradaki 50 bin Euro farklı bir kanaldan ödeniyor.

Lüks otomotiv ithalatında çok sayıda şirketin başvurduğu en sık kullanılan yöntem düşük ÖTV tahakkuk etmesi için aracın değerinin düşük gösterilmesi olurken, bir başka yöntem ise 50 bin Euro olan aracın 40 bin Euro'su ÖTV matrahına konu edilirken, 10 bin Euro'su ise aksesuar olarak gösteriliyor. Üçüncü yöntem ise yurtdışından kredi ile alınmış veya 3-4 ay kullanılmış araçların sıfır gibi gösterilerek düşük fiyattan ülkeye girişinin yapılması.

AVRUPA'DAN İSTİHBARAT GELİYOR


İthal edilen lüks otomobillere yönelik incelemeler sürerken, vergi kaçıranları ortaya çıkaracak bilgiler gelmeye devam ediyor. Almanya ve Belçika başta olmak üzere lüks ithal oto getirildiği tespit edilen altı Avrupa Birliği (AB) ülkesi ile görüşmeler devam ediyor. Motor silindir hacmi 1.600 santimetreküpün altındaki otomobillerde yüzde 40 olarak uygulanan ÖTV oranı yüzde 45'e, motor silindir hacmi 1.600-2.000 santimetreküp arasında olan otomobillerde yüzde 80 olarak uygulanan ÖTV oranı yüzde 90'a ve motor silindir hacmi 2.000 santimetreküpten büyük otomobillerde yüzde 130 olan ÖTV oranı yüzde 145'e yükseltilmişti.