Koparan yanıyor! Ceza 41 bin lirayla çıktı

Koparan yanıyor! Ceza 41 bin lirayla çıktı

İstanbul lalesi ve Manisa'nın Anemon lalesi gibi korunamayan İtecik lalesi, iki yıl önce tohumu olan soğanları bilinçsizce sökülmesi nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Son iki yıldır Uşak Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından kurulan 16 kişilik ekiple, korumaya alınan İtecik laleleri, bu yıl da zirveyi kırmızıya boyadı.


Uşak Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Hüseyin Tekin, yılda bir kez açan çiçeğin son halini yerinde inceledi. Tekin, "Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanteri İzleme Projesi kapsamında, İtecik Dağı'nda bitki ve hayvan türlerinin korunması için sürekli denetim yapıyoruz. Bölgedeki İtecik lalelerini sökenleri tespit ettiğimizde yüksek miktarda para cezaları uygulanıyor. Uşak için değerli olan İtecik lalesinin doğal ortamında yetişmesi için titiz bir çalışma sergiliyoruz" dedi.

İtecik lalesinin şakayık çiçeği olarak da adlandırıldığını ifade eden Tekin, "Uşak halkı, bu çiçeklerin rengini şehit kanından aldığına inandığı için lalelere çok önem vermektedir. Biz de halkımızın bu hassasiyetini göz önüne alarak, gece gündüz bu çiçeklerin gelişimini kontrol ediyor, doğal ortamından sökülmesine engel oluyoruz. Çiçek dalında ve toprağında güzeldir. İtecik Lalesi'nin soğanının alınması veya taşınması yasak. Bunu yapanlar hakkında Çevre Kanunun 9. Maddesinin F fıkrası gereği 41 bin liraya kadar para cezası uygulanıyor ve aracı varsa da müsadere ediliyor" diye konuştu.