Kayıp-kaçak bedelini geri almanın yolu
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz,Yargıtay’ın abonelerden elektrik faturaları üzerinden kayıp-kaçak bedeli alınamayacağına ilişkin nihai kararını değerlendirirken, “Yargıtay,adli davalara bakar. Danıştay,idari davaları karara bağlar. Elektrikteki kayıp-kaçakda idari bir konu olduğu için Danıştay’ın görev alanındadır. Yüksek yargı,birbirlerinin görev alanlarına tecavüz etmemeli” dedi.
Yargıtay’ın kayıp-kaçağın yanı sıra iletim ve dağıtım gibi bedellerin de alınamayacağı yönünde kararları olduğunu anımsatan Yılmaz, bu arada yeni bir yasa hazırlığı haberini de verdi. Yılmaz, “Kayıp-kaçak ve tarifeyi oluşturan unsurlar konusunda bir yasa hazırlığı var. Aboneden alınacak tüm bedeller tek tek sayılacak. Kayıp-kaçak tarifenin ayrılmaz bir parçasıdır”diye konuştu. Yılmaz’ın sözünü ettiği bu yasanın çıkması halinde kayıp ve kaçak bedeli kanunda tarifeyi oluşturan kalemler içinde yer alacağı için davaların da önükesilecek.
“ŞAŞIRIP KALIYORUM”
Yılmaz, kayıp-kaçakla ilgili Danıştay’da bir davanın bulunduğunu belirterek “Şimdi ne olacak? Yargının, önce içsel olarak bağımsızlığını oluşturması çok önemli. Ben de bir hukukçuyum. EPDK’nın bazı düzenlemeleriyle ilgili yargıdan gelen kararları gördüğümde, bir hukukçu gözüyle bunları incelediğimde ben şaşırıp kalıyorum” dedi.
İADE İÇİN HER ABONE TEK TEK DAVA AÇMALI
Yılmaz, Yargıtay’ın kararının, EPDK’ya,abonelere geçmişe yönelik kayıp-kaçak bedelinin ödenmesi konusunda aracı olma görevi vermediğini belirterek“Abonelerin, bu kararı emsal gösterip (kayıp kaçak bedelinin iadesi için) tek tek dava açması gerekiyor” dedi.
100 LİRALIK FATURANIN İÇİNDE KAYIP-KAÇAK BEDELİ 10-11 LİRA
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, bir elektrik abonesinin faturasına yansıtılan kayıp-kaçak bedelinin iadesi istemiyle açtığı davada, milyonlarca aboneyi ve elektrik dağıtım sektörünü etkileyecek kritik bir karar aldı. Kurul, kaçak elektrik vurgusu yaptığı kararında, “Hırsızın kullandığı kaçak enerji,dürüst vatandaştan tahsil edilemez”dedi. Kurul, elektrik dağıtım şirketlerinin abonelerinden kayıp-kaçak bedeli alamayacağına hükmetti. Elektrik dağıtım şirketleri, abone gruplarına göre değişmekle birlikte (konut, sanayi,ticarethane) faturaya toplam tutarın yüzde 10-11’i oranında‘kayıp-kaçak bedeli’yansıtıyor. Örneğin,bir konut abonesi aylık 100 TL fatura ödüyorsa,faturanın 10-11 TL’lik bölümünü teknik kayıp ile kaçak elektrik oluşturuyor.