Kamu İhale Kurumu'ndan Yeni Düzenlemeler

Kamu İhale Kurumu'ndan Yeni Düzenlemeler
Kamu İhale Kurumu (KİK), mal alımı, yapım işleri, hizmet alımı ve danışmanlık hizmet alımlarıyla ilgili yeni düzenlemeler getirdi.

Resmi Gazete'de yayımlanan bu değişiklikler, 15 Haziran'dan itibaren ilanı yapılacak ihalelerde uygulanacak.

Öne Çıkan Düzenlemeler

Ortaklık Oranları ve İş Deneyim Belgeleri: Yüklenicilerin iş ortaklıklarında, sözleşme yürütülürken ortaklık oranlarının hangi durumlarda değiştirilebileceği düzenlendi. Ayrıca yüklenicinin unvan ve tür değiştirmesi veya devralma ya da yeni şirket kurma yoluyla birleşmesi durumlarında iş deneyim belgelerinin nasıl düzenleneceği belirlendi.

Fiyat Dışı Unsurlar ve Aşırı Düşük Teklifler: Fiyat dışı unsurların kullanımı artırılacak ve aşırı düşük teklif açıklama süreci iyileştirilecek. Yapım işleri ihalelerinde, sınır değerin altında teklif sunan isteklilerin tekliflerinin açıklama istenmeden reddedilmesi için parasal tutar, eşik değerin yarısına yükseltilecek.

Mal ve Hizmet Alımları: Mal alımı ihalelerinde demonstrasyon ve numune değerlendirme usulleri yeniden düzenlendi. Hizmet alımı sözleşmelerindeki aykırılık halleri ve cezalara ilişkin yeni düzenlemeler getirildi. Ayrıca, kısmi teklife açık ihale edilen hizmet alımlarında her bir kısım için ayrı ayrı sözleşme imzalanması sağlanacak.

Personel Çalıştırılmasına Dayalı Olmayan Hizmet Alımları: Bu tür hizmet alımlarında, birim fiyat teklif cetvelinde personel için ayrı satır açılacak ve işçilik gideri belirlenecek. Personel için öngörülen maliyetin, asgari işçilik maliyetinin altında olamayacağı belirtiliyor. Sözleşme giderleri ve genel giderlerin hesaplanması ile ilgili düzenlemeler de yapıldı.

Pazarlık Usulü İhaleler: İlanı zorunlu olmayan ihalelerde, teklif vermeye davet edilen istekliler, davet edilmeyen gerçek/tüzel kişiler ile iş ortaklığı veya konsorsiyum oluşturabilecek.

Anonim Şirketler: Ortaklar ve ortaklık oranlarının değişmemesi şartıyla, ilgili değişiklik belgelerinin Elektronik Kamu Alımları Platformu'na (EKAP) yüklenmemesi durumunda teklifler değerlendirme dışı bırakılmayacak.

Sosyal Güvenlik Prim Borcu: 1 Ekim'den itibaren ilanı yapılacak ihalelerde, ihaleye katılım engeli olan kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcunun üst limiti 5 bin lira olarak belirlendi.

Yeni düzenlemeler, ihale, alım ve sözleşme süreçlerinde EKAP üzerinden yürütülecek iş ve işlemleri kapsayan "Kamu Alımlarının Elektronik Ortamda Yapılması Yönetmeliği" ile eki "Elektronik Ortamda Yapılan İhalelerde Uygulanacak Tip İdari Şartname" ve bağlı diğer düzenlemeler 15 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girecek.