Kadın çiftçilere devlet desteği

Kadın çiftçilere devlet desteği

Tarımsal projelerde de kadınlara öncelik tanıyan bakanlık, son 10 yılda kadın çiftçilere yönelik çalışmalara 7 milyon liranın üzerinde destek sağladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
, tarımın her alanında aktif rol alan kadınları tarımsal konularda ve ekonomik faaliyetlerde eğitmek, tarımsal üretimdeki kaliteyi artırmak, kalkınmada kadınların daha aktif rol almalarını sağlamak, kırsaldaki kadının ekonomik ve sosyal konumunu iyileştirmek ve güçlendirmek amacıyla birçok projeyi hayata geçirdi. Kadın çiftçilere yönelik demonstrasyon, çiftçi toplantısı, uzun ve kısa süreli çiftçi kursu, tarla günü, inceleme ve teşvik müsabakası gibi faaliyetler yürüten bakanlık, bu kapsamda son 10 yılda 150 binin üstünde faaliyet gerçekleştirerek 1 milyon 900 bin kadın çiftçiye eğitim verdi. Bakanlık, eğitim faaliyetlerinin yanında proje kapsamında belirlenen başarılı, lider, rol model olabilecek kadın çiftçilere tohum, fide, ilaç, gübre, fidan desteği ile sera, arıcılık ve sulama sistemi malzemeleri desteği sağlayarak onların başarılı uygulamalarını öne çıkararak diğer kadın çiftçilere örnek olmalarını da sağlıyor.

KADINLARIN KURDUĞU 18 KOOPERATİFE DESTEK

Tarımsal desteklerden daha fazla faydalanmaları için kadın çiftçilere pozitif ayrımcılık yapan Bakanlık, kırsal kalkınma projesi kapsamında, proje sahibinin kadın çiftçi olması durumunda, proje ön değerlendirmesine artı puan veriyor. Ayrıca makine ve ekipman alımlarında da kadınlara yüzde 50 hibe desteği sağlanıyor. Diğer taraftan, kurucuları kadın olan ve üyelerinin çoğunluğu kadınlardan oluşan 18 Tarımsal Kalkınma Kooperatif de destekleme programına alındı.

“BİLGİ VE PROJE YARIŞMASI” DÖRT ÖDÜL ALDI

Bakanlığın kadın çiftçilerle ilgili yaptığı çalışmalar farklı platformlarda da ses getiriyor. Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi ve Proje Yarışması; 2005 yılında Milli Olimpiyatlar Komitesi tarafından “FAIR PLAY” ödülüne, 2006 yılında Dünya Sağlık Örgütü-WHO tarafından “Sağlıklı Gıdanın Teşvik Edilmesi” dalında uluslararası bir ödüle, 2012 yılında ise “Growtech Eurasıa Tarım Ödülü”ne layık görülürken, yarışmanın 2012 birincisi kadın çiftçi de, 2013 yılında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü”nde Türkiye’nin dalında en başarılı 19 kadınından biri seçilmiş ve ödül almıştı.

Bakanlık kadın çiftçilerin eğitimi konusunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, KOSGEB, İŞ-KUR, Anne Çocuk Eğitim Vakfı, Alman Kooperatifleri Konfederasyonu, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile de işbirliği yapıyor.