İŞKUR, Engelli ve Eski Hükümlülere Hibe Desteği Sağlıyor
Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü (İŞKUR), kendi işini kurmak isteyen engelli ve eski hükümlü vatandaşlara yönelik hibe desteklerini artırdı. Yapılan açıklamaya göre engelli vatandaşlara 150 bin liradan 400 bin liraya, eski hükümlü vatandaşlara 110 bin liradan 300 bin liraya kadar hibe desteği verilecek. Ayrıca korumalı işyeri projelerinde kuruluş sermayesi desteği de 150 bin liradan 500 bin liraya yükseltildi.
İŞKUR, engelli ve eski hükümlüleri desteklemek için işverenlerden tahsil edilen idari para cezaları fonundan yararlanıyor. Bu fon kapsamında engellilerin mesleki eğitim ve rehabilitasyonu ile işe ve işyerine uyumlarının sağlanması için destek veriliyor. Ayrıca engelliler ve eski hükümlülerin kendi işlerini kurmalarına da destek olunuyor.
Muğla Çalışma ve İş Kurumu tarafından iş kurmak isteyen engelli, eski hükümlü ve korumalı işyerlerine 500 bin liraya kadar hibe sağlanacak. 2024-2 Dönemi Proje Başvuruları ise 16 Nisan'da e-Devlet üzerinden alınmaya başlandı.
Engelli girişimciler için hazırlanan projelere 400 bin liralık kuruluş işlemleri desteği, işletme gideri desteği ve kuruluş desteği şeklinde hibe sağlanacak. Ayrıca eski hükümlülerin projeleri için 300 bin lira, korumalı işyerleri statü belgesi sahipleri için ise 500 bin lira destek sunulacak.
Başvurular 7 Haziran 2024'e kadar e-Devlet üzerinden yapılacak. Hizmet Merkezlerine elden veya posta yoluyla yapılan başvurular kabul edilmeyecek. Başvuruda bulunacak engellilerin aranacak şartlar arasında İŞKUR'a kayıtlı olmaları, belirli bir sağlık kurulu raporuna sahip olmaları, 18 yaşını tamamlamış olmaları ve emekli olmamaları gibi kriterler bulunuyor. Ayrıca girişimcilik eğitim programı sertifikasına sahip olmaları da gerekiyor.
Eski hükümlülerin başvuru süreci Adalet Bakanlığı'nın ilgili birimleri aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda, doğrudan İl Müdürlüğüne yapılan başvurular dikkate alınmayacak. Eski hükümlülerin başvuru şartları arasında İŞKUR'a kayıtlı olmaları, 18 yaşını tamamlamış olmaları, emekli olmamaları ve belirli belgelere sahip olmaları gibi şartlar bulunuyor.