Geriye dönük işsizlik maaşı almak mümkün!
İşsizlik maaşına hak kazanmak için en önemli şart, çalışanın işten ayrılış şeklidir. Diğer şartları yerine getiren çalışan eğer istifa etmiş ya da işveren tarafından haklı nedenlerle işine son verilmişse kendisine işsizlik maaşı bağlanmaz. İş sözleşmesini haklı nedenlerle fesheden çalışanın ise kendi istifa etmiş olsa bile işsizlik maaşı hakkı vardır. Ancak bu konuda bazı sıkıntılar yaşanmaktadır.
GERİYE DÖNÜK İŞSİZLİK MAAŞI BAĞLANIR MI?
İşsizlik maaşı alabilmek için İŞKUR'un baktığı yer, işyeri tarafından SGK'ya bildirilen çıkış kodudur. Çalışan haklı nedenlerle istifa etse bile kimi zaman işyerleri bunu farklı bir kodla SGK'ya bildirmektedir. İşverenin doğru kod ile bildirim yapmaması yüzünden çalışana işsizlik maaşı bağlanamayabilir.
Böyle bir durumda işçi işvereni mahkemeye verip kazanır, karar da Yargıtay'da onanırsa, işçi kararın kendisine tebliğ edilmesinden sonra 1 ay içinde işsizlik maaşı başvurusu yaparak geriye dönük olarak maaşını alabilir.
İşverenin kıdem ve ihbar tazminatlarını ödememek için farklı kodla SGK'ya bildirim yapması yüzünden işsizlik maaşını alamayanlar, işe iade davası açıp kazandıkları takdirde hem tazminatlarını alabilecek hem de işsizlik maaşlarını geride dönük olarak tahsil edebileceklerdir. İŞKUR burada işte çıkılan tarih ile mahkeme kararı arasındaki tarihte işsiz geçirilen dönemleri hesaplayarak ödeme yapmaktadır. Geriye dönük bu maaşlar tek seferde toplu olarak ödenmektedir ancak faiz işletilmemektedir.