EYT'li olamayanlar her şey yeniden başlıyor! 1998 2001 2007 arası sonrası için KADEMELİ EMEKLİLİK tablosu açıklandı

EYT'li olamayanlar her şey yeniden başlıyor! 1998 2001 2007 arası sonrası için KADEMELİ EMEKLİLİK tablosu açıklandı
2000 sonrası kademeli emeklilik tablosu ile 1998 2001 arası ve 2007 sonrası için detaylar artık netleşti.

1998 2001 2007 arası sonrası için KADEMELİ EMEKLİLİK tablosu açıklandı. EYT'li olamayanlar her şey yeniden başlıyor- 1999 yılında Türkiye, emeklilik koşullarını değiştiren ve yaş sınırını mevcut koşullara entegre eden önemli bir yasal reform gerçekleştirdi. Bu değişiklik, emekliliğe yaklaşan bireylerin, daha önce belirlenen hizmet yılı ve prim ödeme gün şartlarını yerine getirmelerine rağmen, yeni yaş şartı nedeniyle birdenbire kendilerini hak sahibi olamayacak duruma gelmesi gibi yaygın bir soruna yol açtı. "Emeklilik için yaş şartına yakalananlar" veya EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) olarak anılan bu grup, emeklilik haklarını savunmak için EYT Derneği bünyesinde kolektif bir hareket başlattı.

EYT'yi Kaçıranlar İçin Kademeli Emeklilik Tablosu

İktidar partisi AK Parti, ilk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesinde olan kişiler için yaş şartının kaldırılmasını, prim ödeme günlerinin gerekli koşullarını yerine getirmeleri koşuluyla emeklilik hakkı tanınmasını ve bu kişilere emeklilik hakkı tanınmasını amaçlayan yeni bir mevzuat değişikliği getirdi. hizmet yılları. Ancak, 9 Eylül 1999'dan bir gün sonra bile işgücüne katılanlar için 17 yıl daha çalışma zorunluluğu getirilerek tartışmalara yol açtı.

eytli-olamayanlar-her-sey-yeniden-basliyor-1998-2001-2007-arasi-sonrasi-icin-kademeli-emeklilik-tablosu-aciklandi1.jpg

EYT'yi Az Kaçırdıysanız Ne Yapmalısınız: Kademeli Emeklilik

Son tarih nedeniyle EYT'yi az farkla kaçıranlar için yeni bir "kademeli emeklilik" konsepti potansiyel bir çözüm olarak ortaya çıktı. Bu kavram, prim ödeme gün sayısı ve yaş gereklilikleri gibi emekliliğe uygunluk koşullarının, bireyin ilk işe giriş tarihine göre ayarlandığı, emeklilik için kademeli bir yaklaşım önermektedir.

EMADDER'den Kademeli Emeklilik Açıklaması

Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER), Emeklilikte Adalet Derneği, EYT kesintisini kaçıran bireylerin savunuculuğunu üstlendi. Emeklilik yaşını ve prim ödeme gün şartını, bireyin ilk işe giriş tarihine göre ayarlamayı amaçlayan kademeli bir emeklilik tablosu öneriyorlar. Öneriye göre, ilk işe başlama tarihi 9 Eylül 1999 ile 2000 yılı arasında olan kişiler için, kadınlar 43 yaşında, 6.250 prim ödeme günü ile, erkekler ise 45 yaşında emekli olabilecek. Kadınların 50, erkeklerin ise 52 yaşında emekli olduğu 7.000 prim günü.

eytli-olamayanlar-her-sey-yeniden-basliyor-1998-2001-2007-arasi-sonrasi-icin-kademeli-emeklilik-tablosu-aciklandi.jpg

17 Yıllık Ek Çalışma Şartı Tartışması

EYT kesintisini bir gün kaçıranların 17 yıl daha çalışma zorunluluğu ciddi bir muhalefetle karşılandı. Eleştirmenler, bunun, işgücüne giriş tarihinin dar bir şekilde tanımlanmış olmasına dayalı olarak işçiler arasında adil olmayan bir eşitsizlik yarattığını öne sürüyor. Bu durum, istihdam geçmişlerindeki bu tür küçük farklılıklar nedeniyle bireyleri cezalandırmayan daha adil bir çözüm çağrılarına yol açtı.

EYT'yi çevreleyen mevzuat değişiklikleri ve ardından gelen kademeli emeklilik önerileri, Türkiye'deki emeklilik planlamasını derinden etkiliyor. Bireylerin artık ilk işe giriş tarihlerine göre önemli ölçüde değişen karmaşık bir dizi gereksinimle yüzleşmeleri gerekiyor. Bu belirsizlik emeklilik planlama sürecini zorlaştırmakta, bireylerin mevzuattaki son gelişmelerden haberdar olmasını hayati hale getirmektedir.

EYT meselesine ve önerilen değişikliklere kamuoyunun tepkisi, yaygın savunuculuk ve seferberlik ile belirlendi. EYT ve EMADDER gibi dernekler, farkındalığın artırılmasında ve emeklilik yaşı şartından etkilenenlerin endişelerinin giderilmesi amacıyla mevzuat değişikliklerinin yapılması için baskı yapılmasında kritik bir rol oynadı.

EYT ve kademeli emeklilik etrafındaki tartışmalar, adil ve kapsayıcı bir emeklilik sistemine olan ihtiyacın altını çiziyor. Böyle bir sistem, ilk işe giriş tarihlerine bakılmaksızın tüm bireylerin işgücüne katkılarını yansıtan emeklilik yardımlarına erişimini sağlamalıdır.