Doğalgazda yüzde 20 tasarruf mümkün
Başkentgaz Makine Mühendisi Taha Kayapınar, konutlarda doğalgaz kullanımında basit yöntemlerin uygulanmasıyla enerji tasarrufu sağlanabileceğini ifade etti. Bu kapsamda, öncelikle doğalgaz tesisatının sertifikalı bir firma tarafından yapılması gerektiğini vurgulayan Kayapınar, “Tesisatı uygun şekilde yapılan ortam, kombi çalıştırıldıktan sonra 15-20 dakikada ısınır. Uzun süre ısınmıyorsa kombi ve petek bağlantılarında sorun olduğu düşünülmeli ve yetkili firmaya kontrol ettirilmelidir” dedi. Kayapınar, kombi filtrelerinin zamanla tıkanabildiği, baca veya filtrelerde oluşan tıkanıklığın daha fazla doğalgaz tüketimine neden olduğu uyarısında bulundu.
Kombiye yalıtım
Kış mevsiminden önce kombilerin yetkili servislere kontrol ettirilmesi gerektiğine dikkat çeken Kayapınar, “Oluşan tıkanıklıklar temizlenmeli, sistemin etkili ve verimli çalışması sağlanmalı. Tüketicilerin alacağı küçük, ama etkili önlemlerle doğalgaz kullanımında yüzde 20 tasarruf mümkün” dedi. Kayapınar, kombiyi evin veya işyerinin büyüklüğüne göre seçmek gerektiğini belirterek, “Kombi balkonda ise yalıtımının yapılması, sisteme antifriz konulması gerekiyor. Kombilerin senede bir kez bakımının yapılması cihazı uzun ömürlü kullanmaya yardımcı olurken verimli kullanmaya da olanak sağlıyor. Öte yandan yoğuşmalı kombiyle daha fazla tasarruf yapılabiliyor” diye konuştu.
Mantolama farkı
Doğalgaz tasarrufu için konutların içi ve dışında alınacak bazı önlemlerle de ısınma harcamasını azaltmak mümkün. Apartmanlarda mantolama yöntemiyle ısı yalıtımı yapılarak, yüzde 40’a kadar yakıt tasarrufu sağlanabiliyor. Çatıda yapılan yalıtım da özellikle üst katta oturanların masraflarını düşürebiliyor. Oda termostatı kullanılarak da evlerin aşırı ısı kullanımı yapması sağlanabiliyor. Çift cam ve ısıyı sızdırmayan percereler de sıcaklığı içeride tutarak, doğalgaz harcamasını yüzde 40’a kadar azaltıyor.
Radyatörü kapatmayın
Radyatörlerin önüne mobilya, üzerine saksı, çamaşır gibi eşyalar konulmaması, radyatörlerin perdeyle kapatılmaması gerektiğine dikkati çeken Kayapınar, şunları kaydetti:
“Camlara film uygulayarak, panjur kullanarak içeriye soğuk girmesini ve ortamdaki ısının dışarı çıkmasını engelleyebiliriz. Radyatörler 2 yılda bir yetkili tesisatçı tarafından temizlenmeli. Termostatik vana, oda sıcaklığını istenilen düzeyde ayarlamaya yardımcı olur. Termostatı 1 derece düşük sıcaklığa ayarlamak % 5 tasarruf sağlar. Kombiyi kapatmak yerine düşük sıcaklıkta çalıştırmak daha doğru.”
Yatağı duvardan uzaklaştırın
Masa, sandalye ve yatakların dış duvardan uzak tutulması, oturma odalarını nemlendirmek de doğalgaz kullanımında avantaj sağlıyor. Yoğuşmalı kombileri tercih etmek, gaz harcamasını azaltırken, kombinin ısısını düşürmek de yakıt tüketimini azaltabiliyor. Radyatörlerin üstüne evlerde yaygın olduğu şekilde mermer koymak da ısının yayılmasını azaltarak tüketimi artıran unsurlardan. Kombilerin kış başlamadan yetkili servislere kontrol ettirilmesi de önemli.