BDDK Kredi ve Kredi Kartı Borçlarına İlişkin Yeni Bir Karar Aldı

BDDK Kredi ve Kredi Kartı Borçlarına İlişkin Yeni Bir Karar Aldı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından kredi kartı borçları ile ihtiyaç kredilerinin yeniden yapılandırmasına ilişkin önemli bir karar alındı.

Resmi Gazete’deki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliği’nde gerçekleştirilen değişiklik ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) ilgili Kurul kararı internet sitesinde açıklandı.

BDDK, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını ödeyemeyenler için 60 aya kadar yeniden yapılandırma imkanı getirdiğini duyurdu.

Bireysel kredi kartı dönem borcunun asgari tutarını ödeyemeyen kişiler, mevcut kredi kartı borçlarını 60 aya kadar taksitlendirebilecek.

Her ay ödenecek taksit tutarı, o aya ait asgari ödeme tutarına eklenecek. Öte yandan, yapılandırılan borcun en az yarısı ödenene kadar, ilgili bankada bulunan kredi kartı limitleri artırılamayacak.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından gerçekleştirilen açıklama şöyle:

“Finansal istikrarın sağlanmasına yönelik atılan koordineli makro ihtiyati adımlar çerçevesinde;

1- Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun 26/09/2024 tarihli ve 10972 Sayılı Kararı ile,

a) Bireysel kredi kartlarına ilişkin olarak;

– Karar tarihi itibarıyla, dönem borcunun ödenmesi gereken asgarî tutarı ödenmemiş olan bireysel kredi kartlarının mevcut borç bakiyelerinin kart
hamilleri tarafından talep edilmesi durumunda en fazla 60 ay ile sınırlı olmak üzere yapılandırılabilmesine; kredi kartı yapılandırma borcunun %50’si ödeninceye kadar ilgili bankaca kart hamiline tahsis edilen kredi kartlarının limitinin arttırılmamasına,

b) İhtiyaç kredilerine ilişkin olarak;

– Karar tarihinden önce kullandırılan ve Karar tarihi itibarıyla anapara ve/veya faiz ödemelerinin tahsili 30 günden fazla geciken ihtiyaç kredilerinin borç bakiyelerinin, borçlu tarafından işbu Karar tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde talep edilmesi durumunda, en fazla 60 ay ile sınırlı olmak üzere yeniden yapılandırılabilmesine karar verilmiştir.

2- Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun 26/09/2024 tarihli ve 10970 sayılı Kararı ile,

– Kredi kartlarında dönem borcunun ödenmesi gereken asgari tutarının, limiti 50 bin Türk Lirası ve altında olan kredi kartları için dönem borcunun %20’si olarak, 50 bin Türk Lirasının üzerinde olan kredi kartları için dönem borcunun %40’ı olarak belirlenmesine karar verilmiştir”

Faiz Oranları Nasıl Hesap Edilecek?

BDDK’nın adımları doğrultusunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bireysel kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranlarını, kredi kartı dönem borcuna göre referans orana bağlı olarak farklılaştırdı.

Bu kapsamda belirlenecek oranlar, 24 Ekim’de duyurulacak ve 1 Kasım’da yürürlüğe girecek.

Referans oranın sabit kalması durumunda, azami akdi faiz oranları;

* dönem borcu 25 bin liranın altında olan kredi kartları için yüzde 3,50,

* 25 bin ila 150 bin lira arasında olan kredi kartlarında yüzde 4,25,

* 150 bin liranın üzerindeki kredi kartları için ise yüzde 4,75 olarak belirlenecek.

Kredi kartları üzerinden nakit çekim veya kullanım için belirlenen azami akdi faiz oranı ise yüzde 5 seviyesinde sabit tutuldu.