Aniden fırladı, şaşırttı!
ABD’de ISM imalat endeksinin beklentinin altında gelmesi doların fitilini ateşledi.
Güne 2.66 seviyesinde başlayan ve 2.66-2.67 bandında hareket eden dolar/TL verinin ardından hızla yükselişe geçerek 2.70’i aştı.
Yurt içi piyasaların 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı nedeniyle kapalı olduğu günde dolar/TL uluslararası piyasalarda 2.7032 seviyesini görürken, 17:47 itibariyle 2.7004 seviyesinden işlem görüyor.
BREZİLYA REALİ İLK SIRADA
Öte yandan gelişmekte olan ülke para birimleri de dolar karşısında kan kaybediyor. Brezilya reali dolar karşısında yüzde 1.80 değer kaybederken, Meksika pezosu yüzde 1.06, Güney Afrika Randı ise yüzde 1.04 ekside.
TL yüzde 0.95’lik kayıpla 4. sırada yer alırken, Çek korunası ise saat 17:47 itibariyle diğer ülkelerden pozitif ayrışıyor. Çek Korunası dolar karşısında yüzde 0.07 yükselişte.
EURO 3 LİRANIN ÜZERİNDE TUTUNUYOR
Gün içinde 3 liranın üzerinde tutunan Euro ise 3.0345'e kadar yükseldi.
ALB Forex Analisti Enver Erkan, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
"ABD tarafında bugün hem Markit, hem de ISM tarafından açıklanan PMI endekslerinin beklentileri karşılamadığını görüyoruz. Michigan tüketici güveni de beklentilerin hafif altında kaldı. Yurtiçinde ve Avrupa’da İsçi Bayramı nedeniyle piyasaların tatil olması hacimsizlik yaratmakla birlikte, dolar endeksi zayıf verilere rağmen bugün hafif bir toparlanma ile 95.00 seviyesi üzerinde seyrediyor. Diğer taraftan TL üzerindeki risklerin aktif olmaya devam ettiğini TCMB Enflasyon Raporu gözler önüne serdi."
KURUN PUSULASI NE OLACAK?
Önümüzdeki hafta yurtiçinde açıklanacak olan enflasyon oranı verisi ve ABD’den gelecek olan tarım dışı istihdam verisinin kurun pusulası olacağını ifade eden Erkan "Kur 2.6500 – 2.6850 bandını yukarı kırarak pozitif bölgeye girdi. Enflasyonun piyasa beklentisi üzerinde gelmesi hafta boyunca TL’de tedirgin seyre neden olabilir. Geniş resimde 2.7000 üzerinde kalan bir kurda hedef 2.7420 – 2.7500 bölgesi olacaktır. Tarım dışı istihdam verisi 225 bin olan beklentilerin üzerinde gelirse, olumsuzluk gelişmekte olan ülke piyasalarının geneline de yayılabilir. TL üzerindeki zayıf makro verilere ve yüksek enflasyon beklentileri kaynaklı güvensizlik devam etmektedir" diye konuştu.