Altın alınır mı satılır mı?
Altında 7 Ağustos Cuma günü başlayan hareketlenme devam ediyor. ABD ve Çin, sarı metalin izlediği rotada en önemli belirleyiciler olarak öne çıkıyor. Çin Merkez Bankası (PBOC) son dönemlerde gelen kötü ekonomik verilerin ardından Yuan’ı devalüe ederek son üç yılın en düşük seviyesine indirdi. Çin Merkez Bankası'nın ülke ekonomisini desteklemek için attığı devalüasyon adımının küresel piyasalarda yarattığı dalga, altında yukarı yönlü hareketlerin yaşanmasına neden oldu.
ALTININ BİR HAFTALIK SEYRÜSEFERİ
Hafta ortasında, dünyanın en büyük tüketicisi olan Çin’de talebin artacağı beklentisi ile alımlar gelirken, Amerikan Merkez Bankası (FED) başkanlarının karışık sinyaller gönderen faiz artışı açıklamaları ile geriyelen dolar endeksi de yükselişi destekledi. Çarşamba günü Mayıs ayından bu yana görülen en hızlı yükselişini gerçekleştiren altın, Perşembe günü Yuan'daki 3 devalüasyon ile büyük para birimlerinin değer kaybetmesi ve FED'in faiz artırımını erteleyebileceği görüşlerinin güçlenmesinin ardından son üç ayın en büyük günlük kazancını korudu.
İŞTE EN FAZLA ALTINI OLAN ÜLKELER! İŞTE EN FAZLA ALTINI OLAN ÜLKELER!
Uzmanlar, Çin'in ihracatta rekabet gücünü korumaya yönelik yaptığı devalüasyonun başka para birimlerinde bir dizi devalüasyonu tetikleyebileceğini, bu 'mini kur savaşı'nın da altını tekrar parlatabileceğini öngörüyor. FED'in faiz artırım ihtimalinin kuvvetlenmesinin ise değerli metalde düşüşe yol açacağı belirtiliyor.
Cuma günü Dünya Altın Konseyi'nin ikinci çeyrek altın raporu açıklandı. Küresel altın talebi 2015'in 2. çeyreğinde yıllık bazda yüzde 12 azalarak 914,9 tona gerileyerek son 6 yılın en düşük rakamını gördü. Dünya Altın Konseyi Piyasa İstihbarat Bölüm Başkanı Alistair Hewitt; ABD ekonomisindeki toparlanmanın devam etmesi ve yılın ikinci çeyreğinde Hindistan ve Çin borsalarındaki hızlı artış ile 2. çeyrekte altın talebinin sönük kaldığını söyledi.
Spot altın 1.110 Dolar seviyesi üzerinde tutunmaya çalışıyor. Analistler, altında kısa vadede olumlu bir tablonun oluşabilmesi için 1.120, 1.130 ve 1.150 direnç seviyelerinin kırılması gerektiği görüşünde birleşiyor.
HAREKETLERİN KAYNAĞI NERESİ?
"Temelinde FED var”
Saxo Capital Markets Menkul Değerler A.Ş. Uluslararası Piyasalar Direktörü Özgür Hatipoğlu altının 1.100 Doların altından başlattığı yükselişin temelde FED ile ilintili olduğunu kaydetti. Hatipoğlu, hareketlenmede mutlaka Çin etkisinin de olduğunu ancak altındaki yukarı yönlü hareketin FED'in faiz artışını Eylül ayında yapacağını garantileyememesi üzerine geldiğini söyledi.
“Çin'deki devalüasyon ve küresel dolarizasyon”
Haberturk.com'a daha önce yaptığı açıklamalarda altındaki temel düşüşün Çin tarafındaki satışlarla alakalı olduğunu söyleyen ALB Menkul Değerler A.Ş. Emtia Piyasaları Uzmanı Volkan Kuğucuk, değerli metalde son günlerdeki yükselişin de Çin kaynaklı olduğunu kaydetti. Kuğucuk; “Çin Merkez Bankası'nın yaptığı devalüasyon ve küresel dolarizasyon, altının bir süredir unuttuğumuz güvenli liman gömleğini tekrar giymesine neden oldu” dedi.
“Önce ABD sonra Çin”
Altında ilk hamlenin ABD istihdam verisi sonrası geldiğini vurgulayan Ahmet Uluhan; veri sonrası dolardaki zayıflamanın altına destek olduğunu ve 1.100 ons üzerine doğru ilk hamlenin böylelikle geldiğini, ek olarak Çin’in yine altın alımına yöneldiği spekülasyonlarının da piyasayı domine ettiğini belirtti.
YÜKSELİŞ DEVAM EDER Mİ?
“Hareketin devamı devalüe etkisinin derinleşmesine ve ABD verilerine bağlı”
Noor Capital Market Menkul Değerler A.Ş. (NoorCM) Analisti Ahmet Uluhan; gerek son ABD istihdam verisinden sonraki dolar zayıflaması, gerekse Çin Yuan’ın da yaşanan devalüasyon sürecinin altın fiyatlarının kritik seviyelerden sert destek bulmasına ve tepki vererek 1.100 ons üzerinden 1.120 – 1.130 ons kademelerine kadar yükselmesine neden olduğunu ancak hareketin devamının kısa vadede Çin’deki devalüe etkisinin derinleşmesine ve olumsuz ABD verilerine bağlı olduğunu kaydetti.
Düşük Yoğunluklu Kur Savaşı
Yükselişin devam edebileceğini belirten ALB Menkul Değerler A.Ş. Emtia Piyasaları Uzmanı Volkan Kuğucuk; “Çin'in hamlesiyle 'kur savaşları yeniden mi başlıyor' başlıklı konuşmalar yapılmaya başlandı. Kur savaşları hep vardı. Sadece en büyük oyuncunun kim olduğunu belirlemek için yapılan hamleler piyasada dalgalanmalara yol açıyor” dedi.
KIRILMA NOKTASI (DESTEKLER / DİRENÇLER)
“1.130 - 1.150 direncine dikkat!”
Altın 1.100 seviyesi üzerinde kalmaya devam edebilirse 1.130-1.150 bandındaki hareketlerin dikkatle takip edilmesi gerektiğini belirten ALB Menkul Değerler A.Ş. Emtia Piyasaları Uzmanı Volkan Kuğucuk; "1.130-1.150 iki yıllık sıkışma bölgesinin destek seviyeleriydi, şimdi direnç oldu. Bu bölgedeki kırılmalar önemli" dedi.
“Ons fiyatı gram altını desteklemeye devam edecek”
Dolar/TL'deki yükselişin gram altını 100 TL üzerine taşıdığını belirten Volkan Kuğucuk; Dolar/TL kurunun 2,80 üzerinde ve spot altın fiyatının 1.150 Dolar seviyesi üzerinde kalması durumunda gram altının 105 TL seviyesine gelebileceğini söyledi. Kuğucuk; “Önümüzdeki süreçte de ons fiyatı gram fiyatı üzerinde etkili olmaya devam ederse bu yukarı yönlü hareketi biraz daha anlamlandırabiliriz” dedi.
"Fiyatlar uzunca bir süre 1.130 – 1.080 bandında dalgalanacak”
Teknik açıdan son toparlanma ile yukarı yönlü hareket potansiyelinin yok sayılamayacağını belirten NoorCM Analisti Ahmet Uluhan, ons fiyatın 1.130 hatta 1.150 üzerine çıkabileceğini ancak fiyatlarda bu yönlü gelişme beklemediğini kaydetti. Uluhan, fiyatların kısa vadede 1.120 - 1.130 ons kademelerinde tutunacağını ve özellikle Çin para biriminin hız kesmesi ve ABD veri akışının doları desteklemesi ile altın fiyatlarının tekrar baskılanacağını söyledi. Ahmet Uluhan; “Yalnız burada gelişmeler ile kabul etmemiz gereken önemli bir ayrıntı da altın fiyatları uzunca bir süre 1.130 - 1.080 bandında dengelenmiş olacaktır ve gelişmeleri bu bant aralığında dalgalanarak fiyatlamaya devam edecektir. Bandı daha uzun vadede bozacak en önemli unsur ise yine FED’in faiz politikalarında aksiyona geçmesi ya da politikalarda yaşanabilecek olası bir sapma olacaktır” dedi.
“Kritik seviyeler”
Ahmet Uluhan, yatırımcıların aşağıdaki destek ve direnç seviyelerine dikkat etmesi gerektiğini belirtti:
Kritik destek kademeleri: 1.080 – 1.060 – 1.030- 1.000 – 970 – 930 – 900
Kritik direnç kademeleri: 1.120 – 1.130 – 1.150 – 1.180 – 1.200 – 1.230 – 1.250 – 1.300
FED SENARYOLARI
“Faiz artana kadar piyasa altın almaz”
Saxo Capital Uluslararası Piyasalar Direktörü Özgür Hatipoğlu; “1.150 bölgesinden kırılarak 1.080 seviyelerine kadar geriledi. Bundan sonra FED faiz artırana kadar piyasa altın almaz. Artıştan bir süre sonra alış gelebilir” dedi.
“Bugünkü durum sadece satıcılar için fırsat”
Özgür Hatipoğlu; “Faiz artışından sonra alımlar neden başlar? Piyasa şu anda faiz artış patikasının büyüklüğünü bilmiyor. Ortada ciddi bir niceliksel belirsizlik var. Piyasa bu gibi durumlarda en uç noktayı fiyatlar. Yakın zamana kadar ifade edildiği gibi artışın çok büyük olmayacağı, kademeli olacağı ve benzeri söylemler tekrarlanırsa o zaman yatırımcı altını tutmaya karar verebilir. Artıştan sonra da enflasyona karşı korunma amaçlı altın alımı başlayabilir. Ancak faiz patikası belirlenene kadar altın alımdan uzak kalacak. Bugünkü durum satıcılar için bir fırsattan ileri gitmeyecektir. Şu anda altının en büyük dinamiği bu. Yani altın, FED'in faiz artırımına endeksli bir emtia” dedi.
“Eylül toplantısına kadar yatay seyredecek…”
NoorCM Analisti Ahmet Uluhan, Eylül ayı FED toplantısına kadar olan süreçte piyasanın 1.100 ons eksenli yatay seyretmesini beklediğini söyledi. Orta ve uzun vadede altının geleceğini FED politikalarının belirlemeye devam edeceğini vurgulayan Uluhan; “Aşağıda 1.080 - 1.070 kademeleri olası düşüşlerde piyasayı tutarken, yukarı yönlü toparlanmalarda ise 1.120 - 1.130 ons direnç kademelerinde tutunmaya devam edecektir” dedi.Ahmet Uluhan, ABD verilerinin FED’in istediği şekilde gelmesi ve Çin ile diğer jeopolitik faktörlerin mevcut politikaları bozmaması halinde FED'in faiz artıracağını ve altın fiyatlarının daha da aşağılara çekilebileceğini kaydetti. Uluhan, bu şartlarda 1.050 ons seviyesi altına doğru gerçekleşecek sarkmalarda 1.000 ons ve daha altı kademelerin hedeflenmesi gerektiğini belirtti.
ALTINDA HİKAYE NASIL DEĞİŞİR?
“FED politikasından saparsa…”
Çin faktörünün gündemde kalmaya devam etmesi ve diğer jeopolitik faktörlerin devreye girmesi durumunda FED'in mevcut politikalarından saparak daha temkinli bir duruşa geçebileceğini kaydeden NoorCM Analisti Ahmet Uluhan, bu adımın altının hikayesini değiştireceğini vurguladı.
“Endeksler düzeltmeye giderse…”
ALB Menkul Değerler A.Ş. Emtia Piyasaları Uzmanı Volkan Kuğucuk, altında çok merak edilen kısa ve orta vadede gerçekleşebilecek senaryoları şöyle sıraladı:
* FED hep masada ancak Çin meselesi, hangi yönüyle olursa olsun gündeme yayılmaya başlarsa FED'in önüne geçebilir.
* Eğer tüm dünyada güvenli liman arayışı sürerse, altın 1.250 seviyesi üzerinde hareket edebilirse ve gelişmeler de desteklerse altında trendin değiştiğini konuşmaya başlayabiliriz.
* Bu kadar para basılmasına rağmen dünyada büyüyememe sıkıntısı var. ABD faiz artırmazsa, Çin'den negatif veriler gelmeye devam ederse altına olan talep artabilir.
* Altından kaçan para borsaya gitti. Eğer endeksler bir düzeltmeye giderse altın, paranın sığınabileceği liman olacaktır.