KPSS'ye torpil ayarı!

KPSS'ye torpil ayarı!
Yeni düzenleme ile birlikte, devletteki üst düzey kadrolar için yapılacak yazılı sınavın yüzde 30'u, sözlü mülakatın ise yüzde 70'i baz alınacak.

AK Parti Hükümeti'nin, Bülent Ecevit döneminde uygulamaya konulan ve kamu kurumlarına elaman alımları için yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı'nı (KPSS) örtülü olarak kaldırma planı hazırladığı ortaya çıktı.

Hazırlanan plana göre ilk etapta Başbakanlık, Hazine, Maliye gibi kritik kurumlardaki eleman alımlarında KPSS şartı kaldırılacak. Sınavları kurumlar yapacak; ancak bu kez sözlü sınavın ağırlığı yüzde 70 olacak. Bu da, torpili olan adayların, işe alınmalarını sağlayacak. KPSS'yi tasfiye "eylem planın" ayrıntıları şöyle:

GEZİ'DEN SONRA HAZIRLANDI

KPSS sınavının kaldırılmasına yönelik projenin hazırlanmasında, Gezi Parkı eylemleri ve 17 Aralık operasyonu etkili oldu. "Paralel yapı" ile mücadele kapsamında, ODTÜ, Siyasal Bilgiler, İTÜ ile Cemaat'e yakın okullardan mezun olan öğrencilerin, kamu kurumlarına girişinin engellenmesi için formül arayışlarına girildi. Bu çalışmalar çerçevesinde, KPSS'nin örtülü olarak kaldırılmasını öngören bir eylem plan oluşturuldu. Planın hayata geçmesi halinde, sözkonusu okullardaki öğrencilerin, kamu kurumlarına girişleri büyük ölçüde engellenmiş olacak. Mevcut sistemde kamu kurumları, personel alımlarını KPSS'de belirli puan almış adaylar arasından gerçekleştiriyor. Bazı kurumlar, KPSS sınavını kazanan adayları, tekrar yazılı ve sözlü sınava alıyor. Yani, bir adayın işe yerleşmesi için önce KPSS'den iyi puan alması gerekiyor. Aynı aday ayrıca, kamu kurumlarının açtığı yazılı ve sözlü sınavlardan da başarılı olursa kamuda işe girebiliyor.

A GRUBU HEDEFTE

"Gizli tutulan" KPSS'yi kaldırma eylem planına göre, KPSS sınavı kaldırılmayacak. Ancak kamu kurumlarının, KPSS'yi kazanmış adaylardan personel alımı yapması şartı kaldırılacak. Yani kamu kurumu, yazılı ve sözlü sınavını kendisi yapacak. Bu sistem ilk olarak, A Grubu kadrolar ve üniversite mezunları için uygulanacak. Görünürde KPSS devam edecek. Ancak zorunluluk kalktığı için KPSS'den alınan puanlar A Grubu kadrolarda çok fazla önemli olmayacak. A Grubu kadrolar, devletin üst kademesini teşkil eden, Başbakanlık, Hazine, BDDK, Maliye gibi kritik kurumlardaki kadroları içeriyor. Yeni getirilen sistem ile A Grubu'nda yer alan ve şu an KPSS'nin en zor sınavlarından 90'ın üzerinde puanlarla girilebilen Başbakanlık, Genel Müdürlükler, Hazine, Merkez Bankası, Bakanlıkların uzman ve üstü kadroları, müfettiş, uzman, kontrolör, denetmen yardımcılıkları gibi kadrolar için her kurum kendisi sınav düzenleyecek. Tasfiye planının ikinci aşamasında ise sözlü sınav ağırlığının arttırılması yer alıyor. Buna göre, uzman alımlarında yazılı ve sözlü sınav yapılacak. Ve her iki sınavın ortalaması alınacak. Ancak burada, yazılı sınavın ağırlığı yüzde 30, sözlü sınavın ağırlığı ise yüzde 70 olacak. Böylece, torpillilerin önü açılacak. Bu konudaki düzenleme kurumlara yetki verilerek yapılacak.