İşte sınavla öğrenci alan liselerin kontenjanları

İşte sınavla öğrenci alan liselerin kontenjanları

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) açıkladığı e-okuldaki veriler toplandığında toplam kontenjan 23 bin 514'ü özel okullar olmak üzere 1 milyon 349 bin 561. Bu kontenjan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarına giren 1 milyon 271 bin 273 öğrenciden de, MEB verilerine göre 8. sınıfa kayıtlı olan 1 milyon 290 bin 717 öğrenciden de daha fazla.

Ancak İstanbul söz konusu olduğunda kontenjanlar ile öğrenciler arasında yaklaşık "25 binlik" bir açık var. MEB'in 2013-2014 istatistiklerine göre İstanbul'da 8. sınıftaki öğrencilerin sayısı 214.552. Oysa İstanbul'da merkezi sınavla öğrenci alan özel okulların 4 bin 203 kontenjanı da dahil edildiğinde toplam kontenjan 189 bin 363. Bu durumda da 25 bin 189 öğrenci açıkta kalıyor. Özel okul kontenjanlarını çıkardığımızda ise bu sayı 29 bin 392'ye ulaşıyor.

İstanbul'daki Anadolu, çok programlı Anadolu ile fen ve sosyal bilimler liselerinin toplam kontenjanı ise 54 bin 118. Bu durumda da ancak 4 öğrenciden biri bu liselerden birine gidebilecek. Geriye kalan 160 binden fazla öğrenci de mesleki ve teknik ile imam hatip liselerine yerleştirilecek.

35 ŞUBE AÇMAK ZORUNDA

MEB, başta bu yıl başına "Anadolu" getirilen tüm liselerin sınıf kontenjanlarının 40'a çıkarılmasına karar verse de başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye'de liselerin hemen tümünde ikili eğitim başlayacak. MEB sitesinde okulların kontenjanlarına bakıldığında özellikle öğrenci sayısının yüksek olduğu İstanbul'da Esenler, Bağcılar, Başakşehir, Ümraniye gibi ilçelerde bu yıl yine büyük sıkıntı yaşanacak. Bu ilçelerdeki Anadolu liselerinin 9. sınıf kontenjanları 340 ile 680 arasında değişiyor. Okulların bu kontenjanlara uygun olarak ortalama 9 ile 17 arasında 9. sınıf şubesi açması gerek.
Ancak ÇOP'larda durum daha da vahim. Bu okulların alacağı öğrenci sayısı 306 ile 1428 arasında. Örneğin bu yıl kontenjanı 1428 olarak belirlenen Sultangazi Çok Programlı Lisesi her sınıfta 40 öğrenci olmak üzere yaklaşık 35, her sınıfa olması gerektiği gibi 34 öğrenci aldığı takdirde 42 tane lise birinci sınıf şubesi açmak zorunda. Oysa okuldaki derslik sayısı 33 tane.

'OKULLARA DAĞITIN' TALİMATI

Milli Eğitim Müdürlüğü'nden bir yetkili bu durumu "Bu yıl ortaokulu bitirecek öğrencileri okul sayılarına bölünce bu tablolar ortaya çıkıyor. Bize öğrencileri 'Okullara dağıtın' denildi. Bazı okulların toplam derslik sayısından daha fazla birinci sınıf şubesi açması gerekiyor. İkili eğitimden başka çare yok" diyor.

Eğitim Sen eski Genel Başkanı Alaaddin Dinçer kontenjan ve öğrenci sayıları karşılaştırıldığında İstanbul'daki öğrencilerin yaklaşık yüzde 12'sine "okul bulunmadığını" söyleyerek, "Açıklanan kontenjandan özel okulları çıkardığımızda 29 binden fazla öğrenciye gidecek okul yok. Bu öğrenciler ne olacak?" diye konuştu.

Meslek ve imam hatipe 743 bin fen, sosyal, Anadolu'ya 582 bin

MEB sitesinde yer alan e-okul verilerine göre fen ve sosyal bilimler liselerinin Türkiye geneli kontenjanı 33 bin 960. Anadolu liselerinin ise 292 bin 800. Çok programlı liselerde ise bu kontenjan 155 bin 788. Bu 4 okul türünün toplam kontenjanı bu durumda 582 bin 548. Eğer sınava giren 1 milyon 271 bin 273 öğrenci tercihini bu 4 lise türünden yana yaparsa yaklaşık yarısı bu okullara girebilecek.

Mesleki ve teknik Anadolu liselerinin açıklanan kontenjanı ise 541 bin 667. İmam hatip liselerinde kontenjan ise 201 bin 832. Bu iki lise türünün toplam kontenjanları da 743 bin 499.

'EN ÜST SEVİYEYE ÇIKIN'

Bu arada Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), mevcut okul ve dersliklerinin kapasitelerinin en üst seviyede öğrenci yerleştirilecek şekilde planlamasını istedi. Bakanlık tercihler öncesinde tüm illere kontenjan sorunu yaşanmaması için okullarda "kapasiteyi artırın" talimatı yolladı. Gönderilen yazıda mevcut okul ve dersliklerinin kapasitelerinin, en üst seviyede öğrenci yerleştirilecek şekilde planlaması istendi.

Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine göre fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, güzel sanatları ve spor liseleri ile Anadolu sağlık meslek liselerinde bir şubeye alınacak öğrenci sayısı en fazla 30, diğer okullarda ise 34. Ancak bakanlık yaptığı düzenlemeyle özellikle yeni Anadolu lisesi olan okullarda bir derslikteki öğrenci sayısının 40 olabileceğini belirtti.

İstanbul (Erkek) Lisesi'nde kontenjan 10 kişi azaldı

TÜRKİYE'nin en yüksek puanlı okullarından biri olan ve Abitur diploması nedeniyle de tercih edilen İstanbul (Erkek) Lisesi'nde bu yıl kontenjan 10 kişi azaldı ve 170 oldu. İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ata Anıl kontenjan açalmasıyla ilgili bilgi verilmediğini söyleyerek, şöyle konuştu: "Velilerimiz ve okul yönetimi sınıfların kalabalık olduğunu yönünde şikayette bulunuyordu. Bu şikayetler üzerine 10 kişi kontenjan azaltıldı diye düşünüyoruz. Ancak Alman hükümetiyle yapılan uluslararası anlaşmaya göre de hazırlık sınıfı 30'ar kişilik 6 şubeden oluşmak zorunda. Buna göre de öğrenci sayısının 180 olması gerekiyor" dedi.

İstanbul Lisesi 1957 yılında Türkiye ve Federal Almanya Hükümetleri arasındaki Kültür Anlaşması çerçevesinde sağlanan öğretmen ve eğitim materyali ile Almanca öğretime başladı.



TERCİHLERE ONAY OKUL MÜDÜRÜNDEN

Okullar için tercih işlemleri bugün başladı. Tercihler öğrencinin velisi tarafından yapılacak. Bunun için iki yol bulunuyor. Veli isterse çocuğunun tercihlerini https://e-okul.meb.gov.tr adresinden yapabilecek. Ancak internet kullanımında deneyimli olmayan veliler dilerlerse tercih işlemlerini çocuklarının 8'inci sınıfı tamamladığı ortaokuldan ya da herhangi bir ortaokul müdürlüğünden de gerçekleştirebilecek. Elektronik ortamda tercih yapamayacak veliler için okul müdürlüğü tercih işlemlerini öğrenci velisi adına velinin doldurup imzalayarak verdiği "Yerleştirme İşlemi Tercih Ön Çalışma Formu"na bağlı kalarak yapacak. Tercihler okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanacak. Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli sorumlu olacak.

BU yıl başta Anadolu ve fen liseleri olmak üzere ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeler ilk kez uygulanacak olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'yle (TEOG) yapılacak. İlk kez uygulananan bu sistemin yerleştirmeleri de farklı kurallara sahip olacak. Bu durum da ailelerin endişe duymasına neden oluyor. Aileler doğru bir tercih yapamayacakları ve çocuklarının istemedikleri okullara yerleşebilecekleri kaygısı yaşıyor.



Tercih yapmak için 9 günlük süreniz olacak

Tercih işlemleri için kullanılacak olan Yerleştirmeye Esas Puanlar (YEP) geçtiğimiz 7 Temmuz'da açıklandı. Bu puanın oluşmasında öğrencilerin yıl içinde 6 dersten girdikleri 12 sınavın sonucu yüzde 70 oranında katkı yaparken, 6., 7. ve 8. sınıf Yılsonu Başarı Puanları'nın etkisi de yüzde 30 oldu. İşte bu puan öğrencilerin bu yıl okullara yerleştirmelerinde kullanılacak.
Ancak farklı listeler, okul türleri tercihleri, evine en yakın okula otomatik kayıt, nakil uygulamaları gibi farklı yerleştirme kurallarının bulunduğu bu sistemle ilgili ailelerin yanıt aradıkları sorular da son bulmuş değil.

Devlet ve bazı özel liselere yerleştirmeler tercih listesine dayalı olarak merkezi olarak yapılacağı gibi aralarında yabancı özel liselerin de yer aldığı okullara ise farklı bir yerleştirme sistemi kullanılacak. Bu yerleştirmelerde ise Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) açıkladığı yerleştirme puanı değil, özel okulların kendi yaptıkları hesaplamalar geçerli olacak.

Tercih listesi hazırlayarak yapılacak yerleştirmeler için ise tercih dönemi bugün başlıyor, 8 Ağustos tarihinde de son bulacak. Bu süre içerisinde hazırladığımız bu yazı dizisiyle hem devlet hem de özel okullara yapacağınız tercih işlemlerinizde sizlere yol göstereceğiz. Bu dizide okulların kontenjanlarından, başarı sıralarına, en yüksek puanlı okullardan nasıl bir tercih listesi hazırlamanız gerektiğine kadar tüm bilgileri bulacaksınız.