Dil şartı yok! Yurtdışında eğitim alacak 750 öğrenci aranıyor
Ülkemizin yetişmiş insan kaynağı ihtiyacının karşılanması amacıyla 1929 yılından beri lisansüstü öğrenim görmek üzere Bakanlığımızca mecburi hizmete dayalı olarak yurtdışına öğrenci gönderiliyor. Adaylar başvuru şartlarını sağlamaları halinde bu yıl 10-18 Eylül 2020 tarihleri arasında Bakanlığımız REBUS sistemi üzerinden (https://rebus.meb.gov.tr/) başvuru yapabilecekler.
Hangi alanlarda ve kaç kişi gidecek?
Bu yıl başta aşı ve ilaç araştırmaları, savunma teknolojileri, siber güvenlik, bilişim, yapay zeka, robotik sistemler, enerji, psikoloji alanları başta olmak üzere 394 farklı alanda 750 öğrenci yurtdışına gönderilecek.
Alanlar nasıl belirleniyor? Hangi kurumlar adına öğrenci gönderiliyor?
Kontenjanlar, ülkemizin ihtiyaç duyduğu önemli ve güncel stratejik alanlar için Cumhurbaşkanlığı, TÜBİTAK, YÖK, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın katkılarıyla belirleniyor. Başta yükseköğretim kurumlarımız olmak üzere Savunma Sanayi Başkanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Nükleer Düzenleme Kurumu, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı gibi 25 kurum ve 106 üniversite adına yurtdışına öğrenci gönderilecek.
YLSY Bursu kapsamında neler karşılanıyor?
YLSY Bursu kapsamında öğrencilerin aylık burs ödemeleri, okul ödemeleri, eğitimleri için gidiş/dönüş uçak bileti giderleri, kırtasiye giderleri, sağlık giderleri, yabancı dil sınav ücretleri, tez masrafları ile bilimsel etkinliklere katılım amaçlı ulaşım ve konaklama giderleri Bakanlığımızca karşılanıyor.
Yabancı dil yeterliliği gerekiyor mu?
Fırsat eşitliği sağlamak adına adaylarımızdan başvuru sırasında yabancı dil puanı istenmiyor.
YLSY kapsamında kaç ülkede bursiyer bulunuyor?
Şu anda 48 ülkede bursiyerlerimiz öğrenim görüyor. Toplamda 4300 öğrencimiz Milli Eğitim Bakanlığımızın bu önemli bursundan faydalanıyor.
Burs karşılıksız mı?
Tek beklentimiz eğitimlerini başarıyla tamamlayarak ülkelerine dönmeleri ve ülkemize fayda sağlamaları. Eğitim aldıkları sürenin iki katı kadar kurumlarında görev yapmaları gerekiyor.
Başvurmak isteyenlere ne söylemek istersiniz?
Bursla ilgili şöyle bir sloganımız var "Ülken için, hayallerin için." Vatanını milletini seven ve geleceği adına büyük hayalleri olan tüm gençlerimiz için bu çok büyük bir fırsat. Hem yurtdışında eğitim alacaksınız hem de dönünce seçkin bir kadroya atanarak ülkeye hizmet edeceksiniz. Adaylarımız Genel Müdürlüğümüzün internet sitesinden duyuruları takip edebilirler.
KIVILCIM GİTTİLER, ALEV OLUP DÖNDÜLER
Sadi Irmak
1929 yılında genç Türkiye Cumhuriyeti'nin yetişmiş insan gücüne ihtiyacı vardı. Mustafa Kemal Atatürk ekonomik buhran dünyayı kavursa da, başarılı öğrencilerin yurtdışına eğitime gönderilmesine karar verdi. İstanbul Üniversitesi'nden başarılı 22 gencin isimleri belirlendi. Atatürk hangi öğrencilerin nereye gideceğine isim isim bizzat karar verdi. Bu öğrenciler arasında daha sonra Başbakan olan Suat Hayri Ürgüplü ile Sadi Irmak da vardı. Berlin Üniversitesi'ne gönderilen Sadi Irmak trene binmek için Sirkeci'ye geldi. Ancak gidip gitmemekte kararsızdı. Berlin'de aç kalma korkusu da vardı. Bu sırada postacı ismini bağırdı. "Evlatlarım sizleri birer kıvılcım olarak gönderiyoruz. Alevler olarak geri dönmelisiniz" yazan telgraf Atatürk'ten gelmiş ve bizzat imzalanmıştı. Sadi Irmak anılarında o anları, "Bu telgrafı okuduktan sonra gel de gitme. Git de orada çalışma. Dön de bu ülke için canını verme" diye anlattı...