Ülke karıştı! Göstericilerle polis çatıştı
Polis, başkent Caracas'taki seçim konseyi binasına yürümek isteyen ve aralarında muhalefet koalisyonunun lideri Henrique Capriles'in de olduğu göstericilere biber gazıyla müdahale etti.
Ulusal Meclis Başkanı ve muhalefet lideri Henry Ramos, biber gazı kullanılmasını kınadığını ve barışçıl bir protesto yapan insanların zarar görmesinin kabul edilemeyeceğini açıkladı.
Diğer yandan Devlet Başkanı Maduro, muhalefetin şiddet gösterisi yapmaya kalkıştığını söyledi.
Muhalefet, Maduro'nun görevden alınması için referandum yapılması amacıyla toplanan imzaları geçen hafta Ulusal Seçim Konseyi'ne (CNE) sunmuştu.
Muhalefetteki Demokratik Birlik Masası (MUD) Koalisyonu, sadece 1 hafta içinde referandumun ilk aşaması için gereken 200 bin imzanın 9 katının toplandığı ve CNE'ye sunulduğunu açıklamıştı.
CNE'nin imzaları onaylaması durumunda, muhalefetin referanduma gidilmesi için 20 milyon Venezuela seçmeninin 5'te birinin imzasını toplaması gerekiyor. Bu sayıda imzaya ulaşılırsa Venezuelalılar yapılacak referandumda Maduro'nun görevden alınmasını oylayacak.
Venezuela Anayasasına göre, referandumun yapılabilmesi için Maduro'nun görev süresinin yarısını tamamlaması gerekiyordu. Bu sürenin yaklaşık üç hafta önce sona ermesiyle muhalefet, CNE'den referandum için imza toplama yetkisi almıştı.
Ülkede geçen yılın aralık ayında yapılan seçimlerde parlamentoda 17 yıl aradan sonra ilk kez çoğunluğu elde eden MUD koalisyonu, göreve başlamıştı.
Anayasa Mahkemesi, 6 Aralık'ta yapılan seçimlerde parlamentoya girme hakkı kazanan üç kişinin milletvekilliğini düşürerek, MUD koalisyonunun parlamentoda üçte ikilik "nitelikli çoğunluğu" elde etmesine engel olmuştu.
Maduro, yardımcılığını yaptığı sosyalist lider Hugo Chavez'in hayatını kaybetmesinin ardından 15 Nisan 2013'te yapılan seçimde iktidara gelmişti. Politikaları, yüksek enflasyon ve artan şiddet olayları nedeniyle eleştirilen Maduro yönetimine karşı 12 Şubat 2014'te patlak veren gösterilerde 43 kişi yaşamını yitirmişti.