Savaşta dönüm noktası olabilir
Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta kritik bir noktaya gelindiği yönündeki açıklamaların arttığı bir dönemde, Ukrayna’ya yapılması planlanan askeri yardımlar gündemin birinci sırasında. Rusya ile süren savaşta Ukrayna’ya destek için 50’den fazla ülkenin temsilcisi Almanya’da bir araya gelirken, toplantıda en önemli gündem Leopard 2 tanklarının Almanya tarafından Ukrayna’ya sağlanması çerçevesinde gelişti.
Toplantıda Almanya’ya bu konuda önemli bir baskı yapılırken, Almanya’nın henüz konuyla ilgili karar almaması eleştirilere neden oluyor. Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Leopard tanklarının mevcudiyetinin kontrol edileceğini açıklayarak, “En kötü durum senaryosuna hazırlanıyoruz. Teslimat kararı mümkün olan en kısa sürede verilecek” ifadesini kullandı. Ukrayna temas grubundaki müttefikler arasında ortak bir fikir birliği olmadığını vurgulayan Pistorius, Almanya’nın Leopard 2 tanklarının tedarikini engellediği izleniminin de yanlış olduğunu sözlerine ekledi. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ise, Leopard tankları konusunda Alman mevkidaşıyla samimi bir görüşme gerçekleştirdiklerini açıkladı. Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in danışmanı Mihaylo Podolyak ise, “Batı’nın kararsızlığı daha çok insanımızın ölmesine neden oluyor” diyerek Almanya’ya tepki gösterdi.
Kritik dönemeç
Tankların bu dönemde bu kadar önemli hale gelmesi, sahadaki durumla da bağlantılı. Rus kuvvetleri kritik önem taşıyan Bahmut kasabasına yaklaştı. Ukrayna’nın Bahmut’un savunmasının Donbas’ın geleceği için oldukça önemli olduğu ifade ediliyor. Zira Bahmut’un kaybedilmesi durumunda bölgede Ukrayna kontrolünde olan kentler Slovyansk ve Kramatorsk’un tehlike altına girebileceği öngörülüyor. Rusya’nın Donbas’ın tamamına hakim olduğunu söylemesi için bu iki kenti alması gerekiyor. Bu bağlamda Ukrayna savunmasının güçlendirilmesi için tanklar büyük önem taşıyor. Savunma uzmanları, Alman yapımı Leopard tanklarının Ukrayna için Rusya’ya karşı savaşta en uygun olacağını ifade ediyor.
ABD: Bekleyin
ABD’nin ise Ukrayna’ya büyük bir karşı saldırı başlatması için bir süre daha beklemesini tavsiye ettiği belirtiliyor. ABD yetkilileri, Ukrayna’ya “Washington’dan gelen silah sevkiyatının ve bunların eğitiminin tamamlanması” tavsiyesinde bulundu. İsminin açıklanmasını istemeyen bir Beyaz Saray yetkilisi, ABD’nin Ukrayna ordusunun tedarik edilen yeni silahların kullanımını öğrenip yararlarını keşfetmesinin ardından büyük bir saldırı başlatmasının daha başarılı olacağı görüşünde olduğunu bildirdi. ABD’li yetkili, Bahmut konusunda ise, Kiev’in bu kentin savunması için çok fazla kaynak ayırdığını ve büyük ihtimalle Rusya’nın eline geçecek bu kentin savaşın seyrini değiştirecek bir stratejik özelliği sahip olmadığı düşüncesinde olduklarını aktardı. Bununla birlikte Ukrayna’nın savaş şeklini değiştirmek amacıyla son askeri yardım paketine çok sayıda zırhlı araç eklendiği de belirtiliyor.
‘Leopard 2’ neden önemli?
Almanya üretimi Leopard 2 tankları, ABD yapımı M1 Abrams ile birlikte savaş alanının en etkili ve kuvvetli araçları olarak gösteriliyor. 3’üncü jenerasyon tank olan Leopard 2’ler, ilk olarak 1979’da Batı Almanya ordusu için geliştirildi. 120 mm’lik topu bulunan tank, 500 kilometre menzile sahip ve 1500 hp’lik gücü ile arazide çok hızlı biçimde hareket ediyor.
Şu ana kadar Soyvet yapımı eski ve güçsüz T-72 tanklarını kullanan Ukrayna ordusunun, Leopard’lar sayesinde savaşta büyük üstünlük sağlayabileceği ifade ediliyor. Leopard 2’ler bugüne dek Kosova, Bosna, Afganistan ve Suriye’de kullanıldı.
İlk üretim: 1979
Ana silah: 120 mm top
İkincil silah: 2 adet 7.62 makineli tüfek
Motor: 1500 hp V12 turbo dizel motor
Atış menzili: 500 km
ABD’den Wagner’e baskı
ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Kuzey Kore’nin Rus paralı asker şirketi Wagner aracılığıyla Ukrayna savaşı için Rusya’ya silah sağlamaya devam ettiğini belirterek sevkiyata ilişkin uydu fotoğraflarını kamuoyuyla paylaştı. Kirby, sevkiyatın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının ihlali olduğunu söyledi.
Öte yandan Kirby, ABD Hazine Bakanlığı’nın Rus askeri şirketi Wagner grubunu “uluslararası suç örgütü” olarak tanıyacağını açıkladı ve Wagner grubuna ve farklı kıtalardaki destekçilerine ek yaptırımlar uygulayacaklarını söyledi.