O ülkeden Türklere flaş çağrı!

O ülkeden Türklere flaş çağrı!

Dış İlişkiler Ekonomi Kurulu (DEİK) Bahreyn Ulusal Günü’nde 'ticaret fırsatları' temalı bir toplantı gerçekleştirdi. Bahreyn merkezli Albaraka’nın İstanbul'daki Genel Müdürlüğü'nde dün yapılan toplantıya DEİK Türkiye Bahreyn İş Konseyi Başkanı Muhammet Barman, Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdür Vekili Barış Kösten, Albaraka Planlama Departmanı I. Başkan Yardımcısı Mohammed Mustapha Khemira ve Bahreyn Ekonomik Kalkınma Ajansı Türkiye Ofisi Direktörü Neşe Seçer katıldı. Toplantıda iki ülke ticareti masaya yatırılırken, Bahreyn’deki iş fırsatları değerlendirildi.

24 SAATTE ŞİRKET KURULABİLİYOR

Bahreyn ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 320 milyon dolar olduğunu vurgulayan Muhammet Barman, bu rakamın 500 milyon dolara çıkarılması için çaba gösterdiklerini kaydetti. Türkiye’nin Bahreyn’den ağırlıklı olarak alüminyum ve finansman hizmeti satın aldığını belirten Barman, “Biz ise demir, çelik, tekstil ve mobilya tarzında ihracat yapıyoruz. Maalesef Bahreyn çok göz önünde olmayan bir ülke. Ve bu durumdan kaynaklı iş fırsatları bilinmiyor. Bahreyn’de 24 saatte yabancı sermayeli şirket kurabilirsiniz. Teşvikler müthiş boyutlarda. ABD ile arasında serbest ticaret anlaşması var. Bu fırsatı Türk girişimiciler değerlendirmeli. Bahreyn’e yapılan yatırım sadece orayı etkilemiyor. En yakın ilişkide olduğu ve komşusu olan Suudi Arabistan’a da adeta yatırım yapmış oluyorsunuz” dedi.

TÜRKLER KATAR KRİZİNDEN ETKİLENMEDİ

Körfezde yaşanan Katar krizinin ardından Bahreyn’in de yer aldığı dörtlü koalisyon sonrası Türk işadamlarına karşı herhangi bir farklılık olmadığını ifade eden DEİK Türkiye-Bahreyn İş Konseyi Başkanı, “Krizin ardından en ufak bir müdahale veya sıkıştırma yok. Türk müteşebbisler işlerini rahatlıkla yapıyorlar. Bahreynliler Türkleri çok seviyor. Kültür olarak birbirimize çok yakınız. Türk yatırımcıların gelmesini çok istiyorlar. 8 Ekim’de Bahreyn Ticaret Odası bizi davet etti. Biz de geniş bir iş adamı grubuyla davete teşrif edeceğiz. Bunun yanında Bahreyn’de havalimanını Türkler yapıyor. Onda da en ufak bir aksama yok” açıklamasında bulundu.

BAHREYN, KRİZ ÇIKARAN ÜLKELERE GÖBEKTEN BAĞLI

Albaraka Planlama Departmanı I. Başkan Yardımcısı Mohammed Mustapha Khemira ise iki ülke arasında ki ticaretin kazan-kazan üzerine kurulu olduğunu belirtti. Khemira, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bahreyn bilinenin aksine geçimi petrole dayalı bir ekonomisi yok. En büyük geçim kaynaklarından birisi finansal hizmetler. Bahreyn’de 78 geleneksel, 25 tane de katılım bankası bulunuyor. Bunun yanında ikinci büyük gelir kaynağı ise alüminyum. Petrol sadece yüzde 20’lik kısmı oluşturuyor. Bahreyn, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt’ten Marshall yardımlarına benzer destek alıyor” bilgisini paylaştı.