Köşeye sıkışan teröristler sokakta!

Köşeye sıkışan teröristler sokakta!

Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'un terör örgütü IŞİD'den temizlenmesinde sona yaklaşılırken, son günlerde hem ilerleyiş hızlandı hem de sivil kayıplar arttı.

Kenti ikiye bölen Dicle Nehri üstündeki Beşinci Köprü'den gelen ana yola kadar ulaşan Irak Ordu birliklerinin kısa sürede eski şehri tamamen kuşatması bekleniyor. Eski şehir bölgesi yoğun nüfus barındırıyor.

Dün, tren istasyonundan Beşinci Köprü'den gelen yolun kenarındaki stadyuma kadar ilerlendiği bildirilmişti. Söz konusu köprünün adı Beşinci Köprü ancak güneyden kuzeye dördüncü sırada yer alıyor. İlk üç köprü daha önce IŞİD'den kurtarılmıştı.

KESKİN NİŞANCILAR SİVİLLERİ VURUYOR

Musul'a giden İngiliz Independent gazetesinin ünlü Orta Doğu muhabiri Patrick Cockburn, IŞİD'in elindeki Batı Musul'dan kaçmaya çalışan sivillerin iki ateş arasında kaldığını yazdı.

Cockburn'e konuşan 33 yaşındaki görgü tanığı Casim, "Annemi Doğu'ya geçirip kurtarmak istedim ama bu çok tehlikeli. Mahallemizden üç kişi Dicle'yi geçip doğuya gitmek isterken keskin nişancılar tarafından vurulup öldürüldü" diyor. Casim'in verdiği bilgiye göre, terör örgütü Dicle'nin kuzeyindeki iki köprü arasına keskin nişancılarını yerleştirmiş durumda.

Ordu ve IŞİD arasında sıkıştıklarını belirten Jasim, gece hava kararınca nehri geçmeye çalışanların da Irak ordusu tarafından IŞİD'li sanılarak öldürüldüğünü ifade ediyor.

HABER AJANSI YAYINLADI

Her gün mevzi kaybeden terör örgütü IŞİD, bir yandan da propaganda videoları yayınlıyor. Örgütün kendi haber ajansının servis ettiği görüntülerde, teröristler batı yakasındaki sokaklarda ateş açarken görülüyor.

Uluslararası haber ajansları, geçen haftadan bu yana terör örgütü lideri Ebubekir el Bağdadi'nin 'halifelik' ilan ettiği El Nuri Camii'ni gösteren fotoğraflar geçiyor. Caminin ünlü minaresinde halen IŞİD bayrağı var. Yakın zamanda Irak askerlerinin camiye ulaşması sürpriz olmayacak.

Musul'un merkezinde bin kadar IŞİD teröristinin olduğu tahmin ediliyor.

AF ÖRGÜTÜ: SİVİLLER KORUNMUYOR

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), ABD'nin başını çektiği koalisyonun hava saldırılarıyla destek verdiği operasyonda sivillerin korunması için yeterli önlemin alınmadığı uyarısında bulundu. Af Örgütü, hava saldırılarının ailelerin bulunduğu binaları hedef aldığına dair kanıtlara ulaştıklarını belirtti.

Görgü tanıkları, kentte sadece bu ay içinde yüzlerce kişinin hava saldırılarında hayatını kaybettiğini söylüyor. Sivillerin en az seviyede zarar görmesi için önlemlerin alındığını iddia eden koalisyon güçlerinden ise Af Örgütü'nün raporuna yönelik bir açıklama gelmedi.

Af Örgütü'nün üst düzey danışmanı Donatella Rovera "Iraklı yetkililerin sivillere bölgeyi terk etmek yerine evlerinde kalmalarını söylediği göz önünde bulundurulduğunda, koalisyon güçlerinin saldırılarında çok fazla sayıda sivilin de öleceğini biliyor oldukları sonucuna varabiliriz. Orantısız ve hedef ayırmayan saldırılar uluslararası insan haklarına aykırı ve savaş suçu sayılabilir" dedi.

Raporda 17 Mart'ta Musul'un Celile mahallesinde sivillerin yaşadığı apartmanlara yapılan saldırılarında 150'den fazla kişinin öldüğünün belirtildiğine dikkat çekildi.

Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanlığı, sivillerin hayatını kaybettiği belirtilen binaları koalisyon uçaklarının vurduğunu kabul etmiş ancak uçakların hangi ülkeye ait olduğunu açıklamamıştı. Irak ordusu ise söz konusu olayda binaların hava saldırısında değil, IŞİD'in (Irak Şam İslam Devleti) bomba yüklü bir aracı patlatmasıyla yıkıldığını ileri sürmüştü.

17 Ekim'de başlatılan büyük operasyon, IŞİD'in elindeki en büyük kenti kurtarmayı amaçlıyor. Yaklaşık 300 bin sivilin evlerini terk etmek zorunda kaldığı Musul'da kentin doğu yakasındaki mahalleler Ocak ayında tamamen IŞİD'den temizlendi.

BATI YAKASINDAKİ ADIMLAR

Irak ordu birliklerinin yanında Peşmergeler, Şii milisler Haşdi Şabi ve Sünni aşiret güçlerinin de destek verdiği operasyonun ikinci kısmı, batı yakasında 19 Şubat'ta başladı. Hızlı bir şekilde ilerleyen Irak askerleri, batıdaki mahalllelerin yarıdan fazlasını kurtarmış durumda.

Musul'da Mart'ın ikinci haftasında hükümet binalarının kurtarılması, operasyon için bir dönüm noktası teşkil ediyor. Geri alınan bölgede artık tamamen enkaza dönmüş Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu binası da yer alıyordu.

Geride kalan günlerde Musul-Telafer yolu kesilerek örgütün ana ikmal güzergahı kapatıldı. Terör örgütü, kendisi için hayati önemdeki Musul Uluslararası Havalimanı ve El Gizlani Askeri Üssü'nü de operasyonun ilk günlerinde kaybetmişti.

IŞİD TOPRAKLARIN ÜÇTE İKİSİNİ KAYBETTİ

Musul, terör örgütü IŞİD'in elinde tuttuğu en büyük kent. Terör örgütü, şu anda Musul'un yanı sıra Rakka'da da kuşatma altında tutuluyor. Örgütün batıdaki en büyük merkezi El Bab ise, Fırat Kalkanı Harekâtı'yla 23 Şubat tarihinde geri alındı.

IŞİD, geçen yıl elindeki toprakların dörtte birini kaybetti. 2014'ten bu yana Irak'ta kaybettiği alan ise yüzde 65. Irak'ta Felluce ve Libya’da Sirte gibi kentlerden temizlenen kanlı örgüt, Musul'u da kaybetmesi halinde yalnızca Rakka'ya sıkışacak.