Kore uzun menzilli füze fırlattı
Kuzey Kore Merkez Televizyonu, Kwangmyongsong-4 (Parlayan Yıldız-4) adlı uydunun başarılı şekilde belirlenen yörüngeye oturduğunu duyurdu.
Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, olayı "tolere edilemeyecek derecede provokatif" olarak nitelendirdi. Japonya Başbakanı Şinzo Abe, "Halkımızın tam güvenliğini korumak için eyleme geçeceğiz" diye konuştu. Diğer yandan Güney Kore, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini acil toplantıya çağırdı.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying ise "Kuzey Kore'nin uluslararası kamuoyunun tepkilerine rağmen uydu fırlatma işlemini gerçekleştirmesinden üzüntü duyulduğu" yönündeki Pekin'in tepkisini dile getirdi ve taraflara "itidal" çağrısında bulundu.
Tokyo yönetimi, roketten ayrılan dört parçanın Pasifik Okyanusu'na düştüğünün tespit edildiğini belirtti. Güney Kore ve Japonya sınırları içinde ise henüz hasar tespit edilmedi.
Çin resmi basınında çıkan haberlere göre, Washington yönetimi, uyduyu yörüngede takip etti ancak ABD ve müttefikleri için "tehdit oluşturmayacağı" beyanında bulundu. Kuzey Kore, uyduyu taşıyan füzenin 10 bin kilometre menzile sahip olduğunu, ABD topraklarına ulaşacak yeterlilikte olduğunu savundu.
Kuzey Kore, salı günü Uluslararası Denizcilik Örgütü ve Uluslararası Haberleşme Birliği'ne 8-25 Şubat'ta uydu fırlatma denemesi yapacağını bildirmişti. Ancak Güney Kore Savunma Bakanlığı, Pyongyang yönetiminin takvimi öne çektiğini öne sürmüştü.
Dördüncü nükleer denemesini 6 Ocak'ta yaparak hidrojen bombasını test eden Pyongyang yönetimi, dünya yörüngesine gözlem uydusu göndermeyi planladığını açıklamıştı. Uluslararası çevreler, Kuzey Kore'yi uydu bahanesiyle balistik füze teknolojisi denemesi yapmaya çalışmakla suçluyor.
ABD: UZUN MENZİLLİ FÜZE FIRLATTI
ABD Strateji Komutanlığı (USSTRATCOM), Kuzey Kore’nin uzun menzilli füze fırlattığını bildirdi. USSTRATCOM'dan yapılan yazılı açıklamada, sistemlerinin ABD yerel saatiyle 18:29’da Kuzey Kore’nin uzun menzilli roket fırlattığını kaydettiği ifade edildi. Pyongyang yönetimi, dünyanın yörüngesine gözetleme uydusu yerleştirmek istedikleri konusunda geçtiğimiz günlere Birleşmiş Milletler (BM) kurumlarını bilgilendirmişti.
ABD yönetimi de uzun süredir devam eden tüm uyarılara rağmen Kuzey Kore’nin hamlesini kınadı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Danışması Susan Rice, yazılı açıklamasında, Pyongyang’ın yeni adımını, 6 Ocak’ta yapılan nükleer denemenin ardından BM Güvenlik Konseyi birçok kararlarını ihlal eden “istikrarı bozucu ve provokatif eylem” olarak tanımladı. Kuzey Kore’nin füze ve nükleer silah programının yakın müttefiklerininki de dahil bölgenin güvenliğinin ve barışının altını oyduğunu kaydeden Rice, “Kuzey Kore’nin bugünkü fırlatmasını ve füze ve nükleer programını halkının iyiliğinin önünde koyma kararlılığını kınıyoruz” ifadesini kullandı.
KERRY DE KINADI
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de yazılı açıklamasında “ABD, Kuzey Kore’nin BM Güvenlik Konseyi’nin balistik füze teknolojisinin kullanımına ilişkin kararlarını açıkça ihlal eden füze denemesini güçlü şeklide kınıyor” ifadesine yer verdi. Son bir ay içerisinde Pyongyang yönetiminin sadece Kore yarımadasının değil aynı zamanda tüm bölgenin ve ABD’nin de güvenliği tehdit eden büyük bir provokasyona imza attığını belirten Kerry, Güney Kore ve Japonya’nın da aralarında bulunduğu müttefiklerinin savunmasına yönelik sarsılmaz taahhütlerini yineledi.
Kuzey Kore, daha önce de 2006, 2009 ve 2013'te ülkenin doğusundaki Kilju kenti yakınlarında yer alan Punggye-ri tesisinde üç yer altı nükleer test yapmıştı. Pyongyang yönetiminin 2013'teki üçüncü nükleer denemesi, bölgede gerilimin tırmanışa geçmesine ve uluslararası toplumun sert tepkisine neden olmuştu.
Ocak ayında dördüncü nükleer denemesini yapan Pyongyang yönetimi, dünya yörüngesine gözlem uydusu göndermeyi planladığını açıklamıştı. Uluslararası çevreler,Kuzey Kore'yi uydu bahanesiyle balistik füze teknolojisi denemesi yapmaya çalışmakla suçlamıştı.