ABD ve İngiltere'den Barzani'ye destek
ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk'un, göreve devam edip etmeyeceği tartışma konusu yapılan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'ye destek verdiği bildirildi.
McGurk, Barzani'nin çağrısı üzerine başkanlık krizini çözmek için Erbil'de gerçekleştirilen toplantıya katıldı. Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf, AA muhabirine telefonda yaptığı açıklamada, "Brett McGurk, toplantıda yaptığı konuşmada Mesut Barzani'ye destek verdi ve Barzani'nin görev süresinin uzatılmasına sıcak baktıklarını dile getirdi" dedi.
Bu arada İngiltere'nin Bağdat Büyükelçisi Frank Baker, Birleşmiş Milletler (BM) Irak Temsilcisi, ABD'nin Erbil Başkonsolosu ile birçok yabancı ülke temsilcisinin de toplantıya katılması dikkati çekti.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Genel Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani toplantıda yapacağı konuşmada başkanlık krizine ilişkin partisinin tutumunu diğer 16 siyasi parti ve grup temsilcilerine anlatacak.
Öte yandan, başkanlık krizinde KDP ile ters düşen Goran Hareketi, toplantıya katılmamayı tercih etti. Goran, alınacak kararlarda sadece parlamentoda çoğunluğu oluşturan 5 büyük partinin söz sahibi olması şartıyla toplantıya katılacağını duyurmuştu.
İŞİD ile mücadelede önemli bir rol üstlenen Barzani ile çalışmak istediklerini dile getiren McGurk, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, siyasi partilerin daveti üzerine toplantılara katıldığını belirtti ve "Savaşta şehit olan bin 200 Peşmerge için IŞİD tehdidine karşı Kürdistan'ın acil birlik olması lazım. Teröristler parçalanmadan besleniyor" ifadelerini kullandı.
Toplantıya katılan İngiltere'nin Bağdat Büyükelçisi Frank Baker de Twitter hesabından Barzani'yi destekleyici mesajlar verdi.
Mesajlarında istikrara ve uzlaşmanın önemine vurgu yapan Baker, "Başkanlık meselesi konusunda değerli dostum ve Kürdistan Başbakanı Sayın Neçirvan Barzani ile birlikte hareket etme kararı aldık. Kürtler için birlik zamanı" dedi.
Barzani'nin çağrısı üzerine Erbil'de gerçekleştirilen ve tüm siyasi partilerden temsilcilerin hazır bulunduğu toplantılara McGurk, Baker ve BM yetkilileri katıldı.
Başkanlık krizinde KDP ile ters düşen Goran Hareketi, toplantıya katılmamayı tercih etti. Goran, alınacak kararlarda sadece parlamentoda çoğunluğu oluşturan 5 büyük partinin söz sahibi olması şartıyla toplantıya katılacağını duyurmuştu.