ABD'de büyük isyan!
ABD'nin Minneapolis kentinde polis şiddeti sonucu siyahi George Floyd'un hayatını kaybetmesi üzerine New York'tan Los Angeles'a ülkedeki birçok şehirde cumartesi gecesi de protesto gösterileri devam etti.
Salı gününden beri ülke genelinde süren Floyd protestolarında, göstericilerle polis karşı karşıya geldi, çatışmalarda polis araçları yakılırken, onlarca kişi gözaltına alındı.
Protestolarda göstericiler "siyahların hayatı değerlidir", "beni vurma" ve "nefes alamıyorum" şeklinde sloganları atarken, polis şiddetini kınayan pankartlar taşıdılar.
Cumartesi akşamı ülkedeki en az 8 eyalette, destek için Ulusal Muhafız birliklerinin göreve çağrıldığı belirtilirken 16 eyaletteki 25 şehirde gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
Los Angeles'ta göstericiler büyük caddeleri kapattı, polis araçlarını ateşe verdi
Los Angeles Belediye Başkanı Eric Garcetti, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Los Angeles'lıların ifade özgürlüğünü ve şiddetten ya da vandalizmden korkmadan yaşama hakkını her zaman koruyacağız. Göstericilerin, güvenlik güçlerinin ve tüm Los Angeles sakinlerinin güvenliğini arttırmak için 20:00 ila 05:00 arasında sokağa çıkma yasağı uygulayacağız" dedi.
Yerel basına yansıyan görüntülerde, göstericilerin büyük caddeleri kapattığı, bazı polis araçlarının ateşe verildiği görüldü.
Chicago'da sokağa çıkma yasağı
Chicago Belediye Başkanı Lori Lightfoot, yerel saatle 21:00'dan itibaren şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı.
Utah'da Ulusal Muhafızlar görevlendirildi; başkent Salt Lake City'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi
Protestoların alevlendiği Utah eyaletinde ise Vali Gary Herbert, Ulusal Muhafızları görevlendirirken, eyaletin başkenti Salt Lake City'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
Sokağa çıkma yasağı ilan edilen Los Angeles'ta yağma
Sokağa çıkma yasağı ilan edilen Los Angeles'ta yağmacıların bir kuyumcuya girerek yüklü miktarda altın ve mücevher çaldığı bildirildi.
Seattle'da sokağa çıkma yasağı: Polis araçları ateşe verildi
Belediye başkanı Jenny Durkan'ın sokağa çıkma yasağı ilan ettiği Seattle şehrinde polis araçlarının ateşe verildiği anlara dair görüntüler kameralara yansıdı.
Minnesota'da 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana bir ilk: Ulusal Muhafızlar tüm gücüyle sokakta
George Floyd'un öldürüldüğü Minnesota eyaletinde dört gündür süren gösterilerin ardından Ulusal Muhafızların tamamı, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez göreve çağrıldı.
Konuya ilişkin Twitter'dan açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, "Minneapolis'te Demokrat Belediye Başkanı'nın yapamadığını yapmak için Ulusal Muhafızlar görevlendirildi. Hasarın oluşmaması ve polis merkezinin ele geçirilmemesi için bunun iki gün önce yapılması gerekiyordu. Ulusal Muhafızlar harika iş çıkarıyor. Oyun yok!" dedi.
Minnesota Valisi: Eyaletteki göstericilerin yüzde 80'i dışarıdan gelmiş
Minnesota Valisi Tim Walz, yaptığı basın açıklamasında eyaletteki protestolara katılan göstericilerin yüzde 80'inin eyalet dışından gelenlerden oluştuğunu söyleyerek, "Bunun başlangıç noktasının Minnesota olduğunun farkındayız. Bunu herhangi bir şekilde saptırmaya çalışmıyorum" dedi. Vali Walz ayrıca, eyalet sakinlerinden isyancıların kaldığı yerlere ya da planlanan isyan girişimlerine dair bilgi paylaşmaları çağrısında bulunarak, "Ölümcül bir gücün kullanıldığı ve kaosun doğacağı noktaya getirerek durumu kızıştırmaya çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.
Minneapolis'te gösterciler sokağa çıkma yasağının başlamasının ardından biber gazı ile dağıtıldı
Protestoların dördüncü gününde Minneapolis kentinde sokağa çıkma yasağı başlar başlamaz polis, göstericileri sert müdahale ve biber gazıyla dağıttı. Kentteki bir polis merkezinin önünde toplanan yüzlerce protestocu, taşıdığı döviz ve attığı sloganlarla Floyd için adalet çağrısı yaptı.
Yerel saatle 20.00'de sokağa çıkma yasağının başlamasının ardından telefonlara acil uyarı şeklinde gönderilen mesajlarla alandaki protestoculardan evlerine dönmeleri istendi. Helikopterlerin uçuş yaptığı alanda polislerin çok sayıda biber gazı atmasının ardından göstericiler küçük gruplar halinde sokaklara dağılmaya başladı.
Önceki gün çok sayıda binanın kundaklanması ve yağmalamaların ardından sayıları artırılan polisler bugün daha agresif ve sert önlemlerle göstericilere ve gazetecilere sert müdahalede bulundu.
Protestoları takip eden Anadolu Ajansı ekibi de biber gazına maruz kaldı ve AA foto muhabirine üç gaz kapsülü isabet etti.
Minnesota Ulusal Muhafızları: Hepimiz bu işte varız
Minnesota'da konuşlandırılan 500 ulusal muhafızın sayısı 10 bine çıkarıldı. Valilik tarafından güvenliğin tesisi amacıyla görevlendirilen Minnesota Ulusal Muhafızları, sosyal medya üzerinden yaptıkları açıklamada, "4 bin 100'den fazla (yakın bir zamanda 10 bin 800 olacak) Minnesota Vatandaş-Askerlerimiz ve havacımız İkiz Şehirlerdeki dostlarımızı ve komşularımızı destekliyor. Bu, cuma günkü 700 görevliyle karşılaştırıldığında büyük bir artış. Biz burada yaşıyoruz, burada çalışıyoruz, buraya hizmet ediyoruz. Hepimiz bu işte varız" ifadelerini kullandı.
9 eyalette Ulusal Muhafızlar görevlendirildi
ABC News, göstericilere müdahale edilmesi için Minnesota, Ohio, Georgia, Colorado, Wisconsin, Kentucky, Teksas, Utah, Washington olmak üzere toplam 9 eyalette Ulusal Muhafızlar'ın görevlendirildiğini bildirdi.
16 eyaletteki 25 şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edildi
CNN'in haberine göre, protestolar nedeniyle ABD'nin 16 eyaletindeki 25 şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
Söz konusu eyalet ve şehirler şöyle sıralandı:
Kaliforniya (Beverly Hills, Los Angeles)
Colorado (Denver)
Florida (Miami)
Georgia (Atlanta)
Illinois (Chicago)
Kentucky (Louisville)
Minnesota (Minneapolis, St. Paul)
New York (Rochester)
Ohio (Cincinnati, Cleveland, Columbus, Dayton, Toledo)
Oregon (Eugene, Portland)
Pensilvanya (Philadelphia, Pittsburgh)
Güney Karolina (Charleston, Columbia)
Tennessee (Nashville)
Utah (Salt Lake City)
Washington (Seattle)
Wisconsin (Milwaukee)
ABD ordusu, Beyaz Saray'ın çevresinde güvenliği sağlamak için Ulusal Muhafızları gönderdi
ABD Ordu Sekreteri Ryan McCarthy'nin protestocular ile güvenlik güçleri arasında arbedenin yaşandığı Beyaz Saray çevresinde güvenliğin arttırılması amacıyla Ulusal Muhafızlar'ı güvenlik güçlerine destek için görevlendirdiği bildirildi.
Nashville'de belediye binasında yangın: Göstericilere biber gazıyla müdahale edildi
ABD'nin Tennessee eyaletinin başkenti Nashville'de belediye binasında göstericiler yangın çıkardı. Güvenlik güçlerinin göstericileri dağıtmak için biber gazı kullandığı belirtildi.
Philadelphia'da göstericilere müdahale eden 13 polis memuru yaralandı
CBS kanalının haberine göre, Philadelphia'da George Floyd protestolarına müdahale eden güvenlik güçlerinden en az 13 polis memuru çıkan arbedede yaralandı.
Philadelphia Emniyetinin yaptığı açıklamaya göre en az 3 bin kişinin katıldığı protestolarda 14 kişi gözaltına alınırken, göstericiler en az 4 polis aracını ateşe verdi.
Kentucky Valisi Andy Beshear da, eyaletteki Louisville şehrinde durumun kontrol altına alınması için Ulusal Muhafızlar'dan yardım istedi.
New York'taki gösterilerde 200'den fazla gözaltı
New York Emniyet Müdürlüğü'nden bir kaynağa göre, şehirdeki protestolarda 200'den fazla kişi gözaltına alındı, 40 polis aracı yakıldı.