Yünlü Giysiler Egzamayı Artırıyor !
Clinimed Dermatoloji Kliniği Uzman Dr.Elif Ebru Güner,egzama hastalarının yün gibi vücuda batan giysilerden uzak durmaları gerektiğini belirtti.
Dr.Elif Ebru Güner,’’Allerjik deri hastalıkları arasında en sık rastlanan hastalıklardan biri egzamadır.Atopik egzema, derinin enflamasyonu ile oluşan kronik bir hastalıktır. Sorun; derinin kızarması ve kaşıntıyla başlar, şiddetli durumlarda kabuklanma ve sızıntı görülebilir. Egzama kaşıntı gibi rahatsızlıklara neden olmasının yanı sıra; özellikle el ve kollarda hoş olmayan bir görüntü oluşturduğu için de hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilmektedir.Her on iki kişiden birinin, yaşamının herhangi bir döneminde egzama geçirdiği saptanmıştır.’’diye ifade etti.
Dr.Elif Ebru Güner,’’Egzama genellikle alerji nedeniyle oluşur ama duygusal sıkıntı da egzamaya yol açabilmektedir.Bazen de hiçbir neden yokken de kişide egzama oluşabilmektedir.Egzama en çok küçük çocuklarda ve bebeklerde görülür; ama çocuk büyüdükçe egzama genellikle kendiliğinden geçer. Egzama tehlikeli sayılabilecek ağır bir rahatsızlık değildir; fakat rahatsızlık verebilir.’’diye söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: ’’Egzamalı ya da egzama geçirmiş insanların derileri çok hassastır. Bu nedenle tahriş edici maddelerden uzak durmalıdırlar. Bu tür maddelerle çalışmak zorunda olanlar yüz maskesi ve lastik eldiven kullanmalıdırlar.Genç kişiler meslek tercihi yaparken yağlar, boya maddeleri ve şampuan gibi malzemelerle çalışmak zorunda kalacakları meslekleri seçmemelidirler. Egzamanın nedeni olan alerji yapıcı madde bulunabilirse, hastanın o madden korunması yeterlidir. Duygusal sorunlar, stres ve sıkıntı egzamanın yinelenmesine neden olabilir.’’dedi.
Dr.Elif Ebru Güner,’’Hastalığın tedavi yöntemleriyle ilgili olarak, hastaların her safhada nemlendirici kullanmalarının yararlı olduğunu, alevlenmelerin şiddetlenmesi halinde antienflamatuar ilaçlar alınmasının gerekli olduğu söylenebilir.Hastalığın tedavisi için birkaç yıl öncesine kadar sadece topikal steroidler kullanılıyordu. Kortizon içeren bu ilaçların uzun süreli kullanımında; derinin incelmesi, atrofi ve taleanjektazi, yani damarların yüzeyde belirginleşmesi gibi yan etkiler oluşabilmektedir.Egzama tedavisinde son yıllarda kullanılan yöntemlerden biri de fototerapidir.’’diye belirtti.
Dermatoloji Uzmanı Dr.Elif Ebru Güner,’’Egzamalı kişiler şunlardan kaçınmalıdırlar;Döküntüyü daha kötü ve kaşıntılı hale getireceğinden, ovma ve kaşıma,cilt kuruluğu nedeniyle sabun,deterjan ve parfümlü ürünler kullanma,egzamalı yerleri su ile çok fazla yıkama,cildi daha fazla tahriş ettiği ve kuruttuğu için uzun süre sıcak su banyosu veya sıcak duş yapma,aşırı soğuk ya da sıcak,yün gibi vücuda batan giysiler giyme,battaniye-halı gibi...yünlülerle doğrudan temas’’diye söyledi.